Fettsnål mat kan skydda mot bröstcancer

Ny studie: Nyttigare kost sänker östrogennivåerna i blodet

Att äta mat med lägre fetthalt under ungdomsåren kan minska risken för bröstcancer enligt forskare. En studie visar att kalorisnål kost sänker östrogennivåerna vilket har ett samband med risken för bröstcancer.

Amerikanska forskare tror att dieten är avgörande under puberteten då bröstvävnaden utvecklas, men säger samtidigt att det behövs ytterligare undersökningar innan det går att bevisa helt säkert.

– En nyttigare diet tidigt i livet kan skydda mot bröstcancer, men vi har inget definitivt svar på den frågan än, säger en av forskarna bakom undersökningen, Dr Peter Kwiterovich på John Hopkins universitet i Baltimore till BBC News Online.

30 procent lägre östrogen

Höga nivåer av hormonet östrogen har satts i samband med en hög risk för bröstcancer. Däremot har studier med vuxna kvinnor inte helt kunnat bevisa att fettintaget har betydelse. I den senaste undersökningen deltog 286 flickor mellan åtta och tio år. En del av dem fick normal kost medan de andra fick äta mindre fett. Under sju år mättes östrogenhalten i deras blod. Vid studiens slut hade den grupp som ätit mindre fett 30 procent lägre östrogennivåer än den andra gruppen.

Cancer- och kostexperten Dr Tim Key, på brittiska cancerforskningsinstitutet säger att det är en intressant studie, men att mer forskning behövs innan det går att säga något med säkerhet.

– Det här resultatet gör inte att unga flickor ska ändra sin kost för att minska risken för bröstcancer, säger han.

Studien är publicerad i Journal of the National Cancer Institute.

Lotta Zachrisson

Publisert: