”En ny gröna vågen-trend"

Att prova på livet på en ekologisk bondgård ligger helt rätt i tiden.

Det menar trendanalytikern Julia Holmberg.

– Vi har en ny grön våg i dag, säger hon.

Trendanalytiker Julia Holmberg
Trendanalytiker Julia Holmberg

Ekotrenden är här för att stanna och livet på landet lockar som aldrig förr. Därför är wwooffing, att jobba för mat och husrum på en ekologisk bondgård, hetare än någonsin.

– Man ser att det är en grön våg och i dag vill väldigt många vara nära naturen. Det har med miljöförstöringar att göra och jag tror att det finns en rädsla för vad som kommer att hända i framtiden, säger Julia Holmberg.

Hon menar att fler och fler börjar inse att dagens konsumtionssamhälle inte är hållbart i längden.

Fult att konsumera

– Att konsumera har nästan blivit något fult i dag och den ekologiska försäljningen ökar jättemycket. Att vara en del av ett sånt här community visar att man har kulturell kompetens och är påläst. Det rimmar väldigt bra med vad som ligger i tiden.

En annan trend i dag är enligt Julia Holmberg en övergång från individualism till dividualism: vi vill dela saker och kunskap med andra. De senaste 20 årens fokus på individen är på väg att ersättas av ett kollektivt tänkesätt.

– Digitaliseringen kopplar ihop människor för ett utbyte av idéer. Det blir ett kulturellt utbyte. Wwoofing, couchsurfing och crowdsourcing är exempel på det.

Publisert: