Relationer

Väntade sju barn - fick åttlingar

avSusanna Vidlund, Tobias Österberg

Mediestorm på sjukhuset i USA efter miraklet

Foto: ap
Stolta Doktorerna Karen Maples, Mandhir Gupta och Harold Henry berättade stolt om åttling-födseln. 46 läkare hjälpte till att förlösa kvinnan.

En kvinna i Kalifornien chockade läkarna genom att nedkomma med åtta små bebisar.

Måndagens tilldragelse var bara andra kända gången som åttlingar föds i USA.

Foto: ap
Uppmärksammat När beskedet om mirakelfödseln nått ut svärmade strax de amerikanska tv-bolagens sändningsbilar kring sjukhuset Kaiser Permanente Bellflower Medical Center utanför Los Angeles.

– Det var verkligen en fantastisk förlossning, säger läkaren Karen Maples vid Kaiser Permanente Medical Center i Los Angeles-förorten Bellflower till CNN.

De sex pojkarna och två flickorna vårdas på neonatalavdelningen och deras tillstånd var stabilt, uppger Karen Maples. Två av barnen behöver dock respiratorhjälp att andas.

Nio veckor för tidigt

Den blivande mamman var gravid i vecka 23, när hon lades in på sjukhus och blev beordrad att vila till sängs. Därefter följde en aktiv tid för de läkare som skulle vara delaktiga i förlossningsarbetet.

Barnen föddes nio veckor för tidigt med kejsarsnitt. Det tog fem minuter att plocka ut dem och vårdlaget på 46 personer som skötte förlossningen blev väldigt överraskade när de hittade åtta små. De hade bara väntat sig sju.

– När vi kom till Baby G, blev vi förvånade över att upptäcka att det fanns en Baby H, säger Maples till CNN.

Livliga små liv

Att räkna antalet bebisar med hjälp av ultraljud inför förlossningen är svårt när mamman väntar så många barn, förklarar överläkare Harold Henry.

– Det är ganska lätt att missa en bebis då.

Barnen vägde mellan 680 och 1 470 gram. Enligt en läkare vid sjukhuset skrek de små barnen och rörde sig livligt.

Mamman planerar att amma samtliga barn, uppger sjukhuset.

– Hon är väldigt glad över att hon har fått alla dessa bebisar och att alla mår så pass bra än så länge, säger doktor Mandhir Gupta.

Han berättar att barnen kommer ligga i kuvös i mellan sex och åtta veckor. Man räknar med att barnen kommer kunna lämna sjukhuset efter cirka tio veckor.

En välsignelse

Senast åttlingar föddes i USA och överlevde förlossningen var i Texas 1998. Ett av barnen dog en vecka efter födseln. De återstående barnen firade i december 2008 sin tioårsdag.

– Passa på att njuta av det. Barnen är en välsignelse, tipsar deras mamma Nkem Chukwu.