Nya, heta Maxifamiljen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Tina och Jörgen Johansson i tv-dokumentären ”Familjen Annorlunda” hade åtta barn. Då fick de tvillingar. Nu är de tolv i familjen.

”Familjen Annorlunda” i tv och Brangelinas ständiga expansionsplaner. Vart man än vänder sig kryllar det av barn. Går du också och drömmer om en stor familj? Grattis!

– Det är bra för barn att växa upp i stora sociala sammanhang, säger familjeterapeuten Bengt Grandelius.

Foto: Brad Pitt och Angelina Jolie har både adopterat och fått egna biologiska barn – totalt har de sex.

Stjärnparet Brad Pitt och Angelina Jolie har numera sex barn. I januari blev det stort rabalder i media när en sexbarnsmamma i USA levererade ytterligare åtta småttingar. Storfamiljen har aldrig varit så het som nu. Men den är inte något nytt fenomen.

– Även om siffror visar att fruktsamheten påverkas av konjunkturen, det föds fler barn i goda tider, så brukar antalet storfamiljer vara ungefär det samma genom åren, säger Karin Lundström på Statistiska centralbyrån.

I Sverige finns det i dag drygt 45 000 familjer med fyra barn eller fler. En färsk undersökning på aftonbladet.se visar också att tio procent av de som svarat går och drömmer om en stor familj.

”Det innebär trygghet”

– Det finns de som trivs med att ha ett stort gäng omkring sig. Livet ska vara lite action, de vill att det ska hända saker, säger Bengt Grandelius som är psykolog och familjeterapeut.

Själv är han en stark förespråkare av storfamiljen.

– Det är bra för barn att växa upp i stora sociala sammanhang där många tar hand om varandra. Det innebär en slags trygghet att det alltid finns någon där. Och är man ett syskon i en stor syskonskara kan man inte komma i första hand. Barnen blir inte egocentrerade på samma sätt som i mindre familjer. De utvecklar en styrka och blir inte så sårbara.

Nya familjekonstellationer

En orsak till storfamiljen är alla nya familjekonstellationer. Barn från olika äktenskap som flyttat in under samma tak som sina plastsyskon. Sedan finns det förstås de som mer aktivt jobbar för en stor familj.

Enligt Bengt Grandelius kan det handla om föräldrar som själva vuxit upp i stora familjer och vill ha många runt omkring sig.

Men det kan också vara frågan om ett slags duktighetssyndrom.

– Kvinnan blir duktig i ett traditionellt avseende, den gamla ”bullmamman” har kommit tillbaka. Ju fler barn hon har desto duktigare bullmamma är hon. De finns också de som har barnen som en slags social uppvisning, säger Bengt Grandelius.

Finns det några baksidor med storfamiljen?

– Det finns nog inte så mycket utrymme för väninnoliv eller karriär. Och man kan fråga sig om mannen och kvinnan får någon tid för varandra. Men det kanske inte är så viktigt. Deras livsuppgift har förmodligen varit att skaffa en stor familj.

Svenska storfamiljer i siffror

1 % av Sveriges barnfamiljer har 5 barn eller fler.

I genomsnitt bor det 1,82 barn per familj i Sverige.

Antal barn i storfamilj i Sverige (2007):

4 barn = 33 896 familjer

5 barn = 7 944 familjer

6 barn = 2 340 familjer

7 barn = 808 familjer

8 barn = 263 familjer

9 barn = 119 familjer

10 barn = 27 familjer

Fler än 10 barn =

29 familjer

Källa: Statistiska centralbyrån

Vi har också många barn!

6 barn

Angelina Jolie och Brad Pitt, skådespelare, Stellan Skarsgård, skådespelare.

7 barn

Mel Gibson, skådespelare, Rod Stewart, sångare, Eddie Murphy, skådespelare.

8 barn

Mick Jagger, sångare.

15 barn

Mia Farrow, skådespelare.

BB King, blueskung.

Helena Lindstam

Publicerad: