Är din bästis en bitch?

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Så gör du upp med din taskiga kompis

Hon får dig att tro att hon menar väl – men i själva verket är hon bara elak.

Det är dags att göra upp med din taskiga kompis.

”The Hills”-stjärnorna Heidi Montag och Lauren Conrad är bästisarna som rök ihop, men som nu uppges ha rett ut sina problem och blivit kompisar igen.
Foto: AP
”The Hills”-stjärnorna Heidi Montag och Lauren Conrad är bästisarna som rök ihop, men som nu uppges ha rett ut sina problem och blivit kompisar igen.

Sofis modes Annika Marklund skrev om henne i en krönika häromveckan: vännen som du klarar dig bättre utan.

Hon som ständigt ger dig små pikar, men i förtäckta ordalag.

Hon som berättar hur söt du kunde vara, OM du bara fixade ögonbrynen. Som säger att det är gulligt att du ler så ofta, TROTS att dina tänder är så sneda.

Inget ovanligt

Hon är vanligare än man kanske kunde tro. I en undersökning bland Sofis modes läsare uppger 33 procent att de har en kompis som trycker ner dem för att själv framstå i bättre dager.

– Få saker är så plågsamma som elakhet förklädd till snällhet på det här sättet. Det är så svårt att försvara sig mot, säger Sara Damber, grundare av och styrelseordförande för organisationen Friends, som arbetar mot mobbning och kränkningar.

Som så ofta när det gäller olika former av mobbning, bottnar beteendet i dålig självkänsla, menar hon. Den som känner sig liten och osäker ger sig på någon annan, för att själv få en känsla av makt och kontroll.

– Det enda rådet som finns är att säga ifrån, så fort som möjligt. Det är lättare sagt än gjort, framför allt när man befinner sig i underläge, men man måste stå upp för sig själv och sin integritet, säger Sara Damber.

”Vi är för fega”

De som finns runt omkring och hör på måste också ta sitt ansvar. Många står tysta och låter gliringarna passera – ett mönster som är lika tydligt oavsett om de inblandade är 15 eller 50. Sara Damber efterlyser lite mer civilkurage:

– Säger man inget är man nästan lika elak själv. Ofta är vi alldeles för fega, säger hon.

Läsarpanelen: ”Många vågar nog inte säga ifrån”

Felicia Lindberg.

Ålder: 35 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Jobbar som säljkoordinator/kundchef.

”Jag har en kompis som gärna kommenterar min klädsel eller mitt hår när vi ska gå ut. Hon är ett fan av dyra, fina märken, och tycker kanske att det är pinsamt att gå bredvid mig i min H&M-outfit.

Trots att hon sårar mig ibland kan jag inte riktigt släppa henne, hon har andra sidor som jag fullkomligen älskar. Jag river tillbaka i stället: ”Du, det är faktiskt inte modernt med spetsiga stövlar just nu!”

De som håller på såhär gör det för att hävda sig själva och slippa hamna i underläge. Jag tror bara det finns två sätt att hantera dem: säga ifrån, eller göra slut och hålla sig till de bra vännerna i stället.”

Nathalie Abbawi.

Ålder: 22 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Pluggar ekonomi, jobbar som barista och bloggar på http://natha.blogg.se

”Jag har sagt upp kontakten med vänner som försökt köra över mig. Sådana människor gynnar mig inte ett dugg.

Jag tror att bästa sättet att bli av med en taskig kompis är att berätta hur man känner, att kompisen får en att må dåligt och att om hon inte accepterar mig som jag är, så tar relationen slut här och nu. Tyvärr är det nog många som inte vågar säga ifrån.

Bästa sättet är att träna framför spegeln — skriv upp det du vill säga och träna, träna, träna tills du känner att du är stark nog att konfrontera din kompis. Väntar du för länge är risken att vänskapen slutar i ett tråkigt tjafs och att ni avskyr varandra för resten av livet.”

Kajsa Liselöv.

Ålder: 18 år.

Bor: Ängelholm.

Gör: Studerar och bloggar på http://kajjanbloggar.blogg.se

”Jag skulle aldrig behålla en kompis som inte vill mitt bästa eller som får mig att må dåligt. Den som beter sig så har förmodligen så dåligt självförtroende att hon måste ta ner andra till sin nivå, för att känna att hon syns och finns.

Jag vill bara omge mig med människor som är ärliga, behandlar mig med respekt och peppar mig att följa mina drömmar. Skulle någon försöka få mig att framstå som sämre än jag är hade jag konfronterat den personen och sagt ifrån.

Går det inte att lösa problemet tror jag att man ska göra som när det har tagit slut med en pojkvän: sysselsätta sig!

Baka, lösa korsord, ut och jogga — och umgås med sina riktiga vänner.”

Publicerad: