"Ett nytt förhållande hade aldrig klarat det här"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-02-12

Magnus och Kari fick fem barn på tre år

För snart fem år sedan fick Magnus och Kari Mörtling tvillingar.

När de väntade barn igen visade ultraljudet på tre foster i magen.

– Det första jag tänkte var att nu måste jag hem och avbeställa motorcykeln och bygga ut huset, skrattar Magnus Mörtling.

Den som förväntar sig att finna en familj i kaos har hamnat fel. Hos familjen Mörtling råder tvärtom det stora lugnet. Här är det till och med lugnare än i de flesta andra barnfamiljer.

– Visst finns det dagar när de bråkar när jag hämtar dem på dagis, när de inte vill ta på sig eller när någon sticker iväg åt ett annat håll, men det är inte ofta, säger Magnus Mörtling när vi möts vid dagis.

Men i dag är inte en sådan dag. Från det att Magnus rullat in med familjens lilla buss på förskolans parkering, marscherat in och hämtat alla fem barnen och fått på dem overall, mössa, vantar och skor, tills dess att de sitter i bilen tar det inte mer tio minuter.

Just den här dagen möter även mamma Kari upp utanför dagis. Hon bär en av trillingarna, som idag är 1,5 år, till bilen medan hennes man Magnus bär de andra två.

De fem år gamla tvillingarna Minou och Embla springer glatt i förväg. Att det är minus 17 grader ute och svinkallt verkar inte bekymra dem nämnvärt.

Jobbigaste stunden

Tempot fortsätter även hemma i villan. Nu gäller det att snabbt få i barnen mat innan de blir för gnälliga. Det här verkar vara dagens jobbigaste stund. Både lilla My och Viggo klänger på mamma och vill upp i famnen. Hon får turas om att bära på dem en stund var.

– Man räcker aldrig riktigt till, säger Kari Mörtling, medan hon försöker trösta de båda barnen.

Magnus Mörtling har under tiden hunnit få fyr på värmekaminen ute i vardagsrummet. Han har också kokat makaroner, stekt köttbullar och fixat lite brunsås till middag. Man kan inte annat än beundra effektiviteten.

Det har nu gått 1,5 år sedan familjen Mörtling utökades med tre bebisar på en gång. Fem barn under fem år. Klart att det måste vara en pärs.

Men den enda skillnaden från förr är att huset är utbyggt med två sovrum för att barnen; tvillingarna Minou och Embla, 4,5 år och trillingarna My, Zack och Viggo, 1,5 år, ska få varsina rum att samsas i.

Både Kari och maken Magnus jobbar heltid på Kalix Tele 24. Och precis som hos andra småbarnsfamiljer pusslas det för att få vardagen att gå ihop. Han sticker tidigt till jobbet

för att kunna hämta vid fyra, medan hon står för lämningarna.

Middagen avlöper också smärtfritt. My, Zack och Viggo sitter i varsin barnstol och slevar själva i sig maten.

Lugnt och tyst

Det är så lugnt och tyst vid matbordet att man har svårt att tro att det verkligen sitter fem barn under fem år där.

– Vi försöker alltid avstyra på en gång när de triggar upp varandra, berättar Kari.

– Vi har inte fått det så här bara genom att låta allt gå. Det är bara att bestämma hur man vill ha det och hålla fast vid det. Ingen mår dåligt av rutiner, säger Magnus.

Minou och Embla var två år när deras mamma blev gravid igen. När det var dags för första ultraljudet trodde inte barnmorskan sina ögon. Inne i Karis lilla mage låg tre foster.

Kari minns inte riktigt vad hon kände, mer än att hon blev chockad. Magnus däremot säger att han hade det på känn. Bara några dagar innan ultraljudet hade de tittat på en dokumentär om en amerikansk familj som först fick tvillingar och därefter trillingar och då skämtade de med varandra om att samma sak kunde hända dem.

Försökte amma

Trillingarna sondmatades de första veckorna efter födseln. Efterhand lärde de sig ta flaskan och fick också i sig tillräckigt med näring på egen hand.

– Jag försökte amma till en början, men valde bort det. Däremot pumpade jag ut mjölk det första halvåret, säger Kari Mörtling.

Minou och Embla springer in och ut i sitt gemensamma flickrum och klär på sig olika klänningar och prinsesskronor under intervjun. Zack och Viggo skojbrottas på sacco-säcken i vardagsrummet framför tv-apparaten och My tittar på.

Enligt mamma Kari Mörtling har trillingarna redan blivit tre små personligheter. Viggo är busigast, Zack är den lugna, men också den som har mest humör. My gillar att klättra och att leka med sina storasystrar.

Att ha fem barn innebär en hel del utgifter. Alla ska ha barnvagn, cykel, overall och vinterskor. Familjen Mörtling har valt att lägga ribban lågt. De handlar mycket på annandagsrean, och köper aldrig några märkeskläder.

Hur är det då med egentid. Finns den?

– Man får försöka ta sig det. Jag brukar sitta för mig själv framför datorn och surfa på kvällarna, men jag åker inte iväg och gör någonting organiserat, berättar Kari Mörtling.

Magnus Mörtling har precis blivit invald i barn- och grundskolenämnden för socialdemokraterna i Kalix kommun. Det innebär ett kvällsmöte i månaden. Han har också sin motorcykel (ja, han

har hunnit köpa en ny) och sina kompisar som en ventil när

det blir för mycket därhemma.

Däremot finns inte så mycket tid för paret tillsammans. Det är inte lätt att få barnvakt. Kari Mörtlings mamma brukar ställa upp ibland, men fem barn är lite för mycket.

– Som tur är så var vi tillsammans i nio år innan barnen kom. Det är nog en förutsättning för att det funkat så bra. Förhållandet går på sparlåga när barnen är små och ett nytt förhållande hade aldrig klarat av det, säger Magnus.

Vi vet inget annat

När det är dags att lägga trillingarna vid sju på kvällen åker pyjamas och en torr blöja på. Tänderna borstas och sedan läggs barnen i varsin spjälsäng i sitt rum. Lamporna släcks och dörren stängs. Alltihopa går på under fem minuter.

Embla och Minou får vara uppe en halvtimma till, innan de kryper ner i sina sängar och somnar.

– Vi vet ingenting annat än det här livet. Det är mycket av allt, men de där små kramarna man får på kvällen är ändå värt allting, säger Magnus Mörtling innan vi säger god natt till familjen.

Carola Ålstig (hemma@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln