"Alla är välkomna när jag har fest"

RELATIONER

Lill-Babs bjuder släkten på kräftkalas

1 av 4 | Foto: Tjocka släkten Barbro skålar med dottern Malin. På andra sidan om henne syns systern Birgitta Fors med maken Harry som följs av Eva och "Bengan" Jansson. Längst ut på kanten sitter Maj Segefors, svärmor till Barbros bror Lasse.

Kräftfesterna hemma hos Barbro "Lill-babs" Svensson är en ren familjeaffär.

– Det är så som mamma skulle vilja att vi hade det, säger den folkkära sångerskan.

Stämningen var på topp när Söndag besökte Järvsö, eller snarare Kramsta...

Vid sidan av ett rågat fat knäckebröd kan man alltid förlita sig på en sak när det vankas gästabud hemma hos Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 69: Det blir klackarna i taket.

Så också under den kräftskiva där Söndag närvarar.

Knappt hinner festsällskapet trampa ut på terrassen innan grannen Bengt ”Bengan” Janson dundrar igång ”Sommar, sommar, sommar” på handklaveret. Övriga är inte sena att stämma upp, redan i andra versen sjunger alla med för full hals.

– Det är så här som vi har det. Det är sång och musik och många skratt. Alla är inbjudna. En gång hade vi en fest här som började med ett sällskap på sju personer, när vi bröt upp var vi 35 stycken, säger Lill-Babs.

Alla är vänner

Goda nyheter sprider sig ju snabbt. Och här på Barbros hemmaplan behöver nyheterna inte sprida sig särskilt långt heller. Grannskapet tycks bestå av två kategorier: de som redan är goda vänner, eller de som snart kommer att bli det.

– Vi knackar bara på hos varandra i gårdarna här och glider in på en fika. Det är ett sätt att umgås som vi ärvt från mamma, säger Barbro.

– Mamma är ju inte med oss längre, men på något sätt finns hon här i alla fall. Hon var alltid noga med att vara välkomnande mot alla, mot både släkt och grannar.

Gammal släktplats

Faktum är att festen utspelar sig på närmast helig svenssonsk mark. Platsen där Lill-Babs i dag har sitt hus har varit i släktens ägo sedan 1600-talet.

– Men det har vi förstått först genom släktforskning på senare tid. Mamma hade alltid känt att hon ville bo just här och när vi byggde huset 1973 hittade vi en massa hästskor i jorden. Då frågade vi runt och så visade det sig att en anfader till släkten haft sin smedja på just den här platsen. Sen forskade vi vidare och förstod att släkten bott här sedan urminnes tider.

När vi ändå talar om Barbro Svenssons hem så är det dags att avliva en myt. För var bor hon egentligen, hela Sveriges tuffaste brud i lyxförpackning?

Järvsö, svarar ni. Fel! Eller i alla fall halvt fel?

– Det här är Kramsta, en by strax utanför Järvsö, säger hon och demonstrerar i samma andetag det rättvisande i detta ortsnamn genom att omfamna de nyanlända besökarna, dottern Malin Berghagen och barnbarnet Love Angelia, 17.

Är ”knäckebrödoman”

De är inga långväga gäster. Malin bor i det närliggande Hälsinge Gård. Faktum är att hela närområdet kryllar av släktingar. Brodern Lasse är granne, likaså systern Birgitta. Dottern Monica bor i Järvsö och brodern Hasse två kilometer bort.

Trakten fyller överlag en viktig funktion för Lill-Babs.

Till Svedbovallen i Harsa färdas hon mer eller mindre i skytteltrafik för att bunkra mejeriprodukter.

– Det här är riktigt kärnat smör, det bara måste du prova, säger hon och pekar mot en smörbytta. Jag är ”knäckebrödoman”, har alltid knäckebröd nära tillhands och älskar getost och messmör och allt möjligt på mackan.

Allergisk mot skaldjur

Men nu är det kräftstjärtar som gäller. I alla fall för alla utom skaldjursallergikern Malin som istället förser sig med lite västerbottenspaj.

När jag frågar om hon är avundsjuk på övrigas kräftfrossa blir hon dock inte svaret skyldig:

– Jag kan inte säga att jag skulle vilja sätta tänderna i djur som krälat runt på botten av en sjö och livnär sig på andras avföring, säger Malin med ett skratt innan hennes röst dränks av ”Bengan” Jansons dragharmonika som återigen brakar loss – denna gång är det ”Horgalåten” som ljuder.

Varpå allsången snart är igång igen.

Och Söndags utsända börjar med ens känna sig alltmer överflödiga?

– Ska ni inte ha med er lite kräftor?, är det sista som vi hör från värdinnan innan bilfärden tillbaka mot Stockholm inleds.

Väntar på att träffa ny man

Foto: På mammas gata Marken där Barbros hus står hade alltid varit en favoritplats för hennes mamma Birgitta, som brukade sitta där och läsa. Efterforskning visade senare att släkten bott där tidigare.

Lill-Babs tips för en lyckad kräftfest

Foto: Kom i min famn Viktor får en bamsekram av värdinnan Barbro. "Bengan" Janson och mamma Eva Janson tittar på.
Foto: Kräftstämmning. Till och med besticken går i kräftans tecken.
Foto: Pusskalas. För skaldjursallergikern Malin Berghagen blir kräftfesten en bonusmidsommar. "Jag kör på sill och potatis", säger hon och pussar på dottern Love.

Läs mer:

Ingemar Lundin