Mats Strandberg

"Kärleken ska vara lite jobbig"

RELATIONER

Mats Strandberg skriver novell om en destruktiv kärlek för Söndags läsare

Foto: LITE SOM LILLY. Mats Strandberg medger att det finns likheter mellan honom och karaktären Lilly. Under sin uppväxt drömde även han om att få flytta till Stockholm och bli känd.

Lilly.

Manipulativ, målmedveten, hänsynslös.

Alla hatar henne. Alla – utom hennes “pappa”.

Mats Strandberg skriver om sin karaktär Lilly i sin kärleksnovell, med ömt hjärta.

- Hon är som en besvärjelse för alla mina dåliga sidor, säger han och skrattar.

- Titta här.

Han visar upp de skrovliga märkena på sina handflator. Lite stolt. Så här blir det när man river tapeter. När man renoverar, slår ut väggar, målar, sliter.

Vi sitter på Street, ett kafé i Stockholm och Mats Strandberg, författare och krönikör, berättar om trean på sjuttio kvadrat som snart kommer att vara färdig. Färdig för inflytt, samboskap och ett nytt liv tillsammans med den man han älskar. Johan. Skådespelare. Den stora kärleken. Mats Strandberg skrattar lite generat när han berättar om hur de träffades. Det var våren 2002.

- Vi träffades när jag intervjuade honom. Ja, usch det är nästan oseriöst fast samtidigt kul. Han var med i “Klassfesten” och “Heja Björn”. Ju senare i intervjun det blev, desto mer började jag fråga: “Jaha ... så du är singel ... Hur skulle det vara att vara tillsammans med dig?”. Intervjun övergick till en dejt under kvällen ...

Jo, Mats egen nuvarande upplevelse av kärlek skiljer sig mycket från den han beskriver i sin novell.

Energitjuv

Lilly, är en karaktär från Mats senaste bok, “Bekantas bekanta”. Här, i kärleksnovellen, använder hon kärleken som en flykt och nästan lite destruktivt.

- Många hatar Lilly, förmodligen för att alla har haft en sådan person i sitt liv. En egoistisk energitjuv. Men jag är glad att jag fick skriva den här novellen, eftersom jag fick en chans att skriva det som inte fick plats i boken, men som ändå fanns med mig när jag skapade Lilly, säger Mats Strandberg.

Han är förstås Lillys “pappa”. Och till skillnad från läsarna tycker han om henne.

- Lilly är en besvärjelse för mig, för alla mina dåliga sidor.

Om man jämför din kärlek med Lillys i novellen – hur ser skillnaderna ut?

- För det första finns det ingen vardag i Lillys relation eller i hennes fantasibild av vad som ska hända, säger Mats. Hela hennes fantasi går ut på att fly och åka till Stockholm där hon ska bli kändis. Hon har ingen bild av hur en vardag skulle kunna se ut.

- Jag tycker att en relation ska vara lite jobbig. Bråkar man inte och har det lite kämpigt mellan varven – då är det inte riktigt på riktigt. Vi har hunnit göra slut och bli ihop och göra slut ... Vi körde alla klassiska kriser redan i början av förhållandet så nu är vi säkra.

- Om man har träffat rätt person så tror jag att man inspireras att själv bli en bättre person. Det finns inte alls hos Lilly. Lilly vill så gärna bli sedd, en drift att bli bekräftad. Hon går inte igång på killen så mycket som på att någon vill ha henne.

Vad är bra i ditt kärleksliv?

- Att det både är trygghet men också de små blixtarna av chock: “Shit! Vilken tur jag har som fått in den här personen i mitt liv!”.

Flyttar ihop på Södermalm

Läs hela novellen i Söndag 29/7 eller bli medlem i PLUS

Ulrika Svensson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Mats Strandberg

ÄMNEN I ARTIKELN

Mats Strandberg