”Kan man få hjälp även om man har 20 kilos övervikt?”

RELATIONER

Docent Claes Gottlieb svarade på läsarfrågor om ofrivillig barnlöshet

Claes Gottlieb är verksam vid IVF-mottagningen på Sophiahemmet i Stockholm.

Anna säger: Hej! Vad finns det för behandling för utebliven ägglossning för att kunna bli gravid om inga andra kända problem föreligger? Går det att få hjälp via vanlig gynekolog eller måste vi söka via fertilitetsklinik och stå i kö för behandling? Hälsningar Anna

Claes Gottlieb säger: Hej! Den enklaste behandlingen sker med tabletter. Behandlingen måste emellertid följas noggranna kontroller. En intresserad gynekolog bör kunna hjälpa dig till en början. Behövs en mer avancerad behandling remitterar gynekologen dig till en fertilitetsklinik.

Åsa säger: Hej! Finns det andra hjälpmetoder för att föda egna barn, förutom IVF?

Claes Gottlieb säger: För dem som har svårt att uppnå en graviditet finns flera olika behanlingsformer. Det kan vara horomonbehandling, insemination, provrörsbefruktning m.m. Det är alltså inte alltid IVF bör väljas som förstahandsalternativ.

Nisse säger: Hur många IVF-försök lyckas? Vilka odds spelar man med?

Claes Gottlieb säger: Graviditetschansen vid IVF är starkt beroende av kvinnans ålder. Hos par där kvinnan är under 35 år bör chansen ligga mellan 45 och 50%. Därefter sjunker chansen. Efter 40 års ålder ligger siffran runt 10%

Jeanette säger: Jag och min sambo håller på med ivf just nu. Har precis misslyckats. Mina ägg ville inte ens befruktas trots höga doser med menopur och perugon. Kan det bero på min endometrioser? Tack för svar.

Claes Gottlieb säger: IVF-resultat brukar inte påverkas särskilt mycket av endometrios. Endometrios är snarare en bra anledning att välja IVF. Att det inte blir befruktning kan bero på många orsaker. Din ålder kan vara en faktor. Det kan också bero på s.k. manlig faktor då man måste injicera spermien in i ägget för att befruktning skall kunna ske (ICSI).

Stare säger: Hej! Att kvinnors fertilitet sjunker rätt snabbt efter 35 vet jag men hur är det för män? Är de verkligen fertila tills de dör, eller?

Claes Gottlieb säger: Nej, det är en myt att mannen är fertil hela sitt liv. Mannens fertilitet sjunker också med åldern, men inte lika plötsligt som hos kvinnan. Mannen kan alltså vara fertil längre än kvinnan i allmänhet.

Maria J säger: Kan man ha 20 kg övervikt och ändå få hjälp?

Claes Gottlieb säger: Stark övervikt minskar chanserna till graviditet även vid fertilitetsbefrämjande åtgärder. BMI (relationen mellan vikt och längd) bör helst vara under 30. Vid BMI över 35 är det inte lönt att försöka behandla. Då är en viktsnedgång enda chansen.

Sanna säger: Jag har en son som tillkom på första ivf:n 2003. Sedan har vi gjort 3 IVF och 3 frysförsök med två missfall som "resultat". Har pco, är normalviktig och är lättstimulerad och får många ägg med hög kvalitet. Bedömer du våra chanser som goda att lyckas igen?

Claes Gottlieb säger: Du har ju faktiskt blivit gravid 2 ggr på 3 försök. Dina chanser att uppnå en graviditet vid ett förnyat försök bör vara goda. Missfallsrisken ökar med ökande ålder, men även hos unga kvinnor skall många graviditeter leda till missfall. Missfallsrisken är lika stor vid IVF som vid graviditeter som uppstått hemma.

Tjejjan säger: Hur gammal måste man vara innan man får en utredning? Jag och min sambo har försökt få barn i 2 år. Jag är bara 18.

Claes Gottlieb säger: En låg ålder utgör inte ett hinder för utredning. Snarare är det så att en ung kvinna normalt har en större chans till graviditet, och efter 2 års försök tycker jag att det är dags för er att söka hjälp. Kontakta en fertilitetklinik

Lotta säger: Hej Claes! Jag undrar om det finns möjlighet att placera embryot o livmodern? Jag har förlorat ett barn pga placenta accreta och har nu förstått att jag löper stor risk för samma fenomen igen.

Claes Gottlieb säger: Vid provrörsbefruktning väljer man lite grand var i livmodern man placerar embryot, men det går inte säkert att veta att det inte hamnar där din moderkaka satt förra gången.

Lisa säger: Hej! Kan man få någon samtalshjälp när det inte funkar? Man blir ju så himla deppig...

Claes Gottlieb säger: Ja, vid alla kvinnoklinker finns det kuratorer som kan vara till hjälp, och de flesta fertilitetskliniker har psykologer eller kuratorer kopplade tilil sig. Många barnlösa som kämpar med att få en graviditet har behov av samtalshjälp.

anonym säger: Hej Claes! Jag är diagnostiserad med PCO sedan 15 år tillbaka. Nu har jag äntligen lyckats ta mig ned till BMI 29. Tyvärr fyller jag 39 snart. Som PCOare, har jag bättre chans att bli gravid i relation till min ålder?

Claes Gottlieb säger: Det är duktigt av dig att komma ner i vikt. Men, åldern är ändå en viktig fertilitetssänkande faktor, även vid PCO. Men du har rätt, kvinnan med PCO är i grunden högfertil. Eftersom du är 39 år bör du skynda dig att få hjälp.

Villha säger: Jag och min man behöver göra en ICSI. Finns det några risker för fostret? Min man producerar antikroppar mot sina spermier och har psoriasis artrit, Kan det vara det som gör att han producerar antikroppar? eftersom spermierna inte får "tävla" så är jag rädd för att han ska föra vidare sjukdomen.

Claes Gottlieb säger: Barn som tillkommer efter ICSI är lika friska som barn efter vanlig IVF. Risken att överföra en ärflig sjukdom har inte med sättet att bli gravid att göra. Och dessutom, vad jag vet, känner man inte till någon säker ärflighet när det gäller psoriasartrit.

R säger: I snitt hur många IVF försök krävs för att uppnå en graviditet för en kvinna under 35? Under förutsättning att kvinnan producerar ägg av hög kvalité. Om man läser på olika internetforum så verkar det som alla lyckats på sitt första försök. Jag har gjort tre försök nu (två färsk och två frys) men har förstått det som att för många tar det 5-6 återföringar innan en graviditet uppnås utan att det är några konstigheter. Stämmer det?

Claes Gottlieb säger: Hos en kvinna som är under 35 år är graviditetschansen lite drygt 45%. Det betyder att vid varje försök (upp till 4-5 stycken) är risken för ett misslyckande 55%. Därför får många försöka flera gånger. Med lite otur hamnar men på 55%-sidan upprepade gånger. Efter 3 misslyckade försök brukar man emellertid göra lite ytterligare utredning innan man fortsätter. Det finns de som uppnår en graviditet först på sitt 6-7:de försök. Att de orkar kan vara svårt att förstå.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr avsluta chattet. Stort tack till Claes Gottlieb och tack alla ni som ställt frågor!

Claes Gottlieb säger: Hejdå

ARTIKELN HANDLAR OM