Du har all rätt att röra dig fritt

RELATIONER

Nu får det vara slut på all rädsla och offermentalitet. Bara för att man råkar vara född till kvinna innebär det inte automatiskt att man är ett hjälplöst, potentiellt våldtäktsoffer så fort man tar en kvällspromenad.

Jo, jag vet. Det är otäckt med den senaste tidens skriverier om övergreppen och våldtäkterna i Västerås och Örebro, för att inte tala om Hagamannen. Det är lätt att tro att något kan hända så fort man går ut, men så är det ju inte riktigt. Och att sex av tio kvinnor undviker att gå ut på kvällen är fruktansvärt.

Självklart ska man vara förståndig och aldrig ta onödiga risker, men varför vara rädd för något som inte har hänt? Den som låter sig styras av rädsla skänker bort makten över sig själv. Vem vill ge en presumtiv skuggfigur till våldtäktsman ett sådant inflytande över ens liv?

Enligt SvD anmäldes cirka 400 våldtäkter i Stockholms län under årets fem första månader, en ökning med drygt 80 fall. 16 procent av dessa var överfallsvåldtäkter.

Men det finns också ett mörkertal. Att utsättas för en våldtäkt är en fruktansvärd kränkning och många berättar om ångest och självmordstankar efteråt. Hur många bland dem som inte vågar anmäla går omkring och är rädda och mår fruktansvärt dåligt? Varför är det över huvud taget så tabubelagt att tala om våldtäkter? Det är ju inte den utsatta som ska skämmas.

Heder därför till modiga Caroline Malmberg som trots smärtan efter att ha blivit utsatt för en grov våldtäkt vägrade att se sig själv som ett offer. "Den enda som kunde hjälpa mig var jag själv", säger hon.

Caroline besegrade sina förövare genom att tala öppet om vad som hänt. Nu håller hon föredrag och håller på att starta ett forum på internet för våldtäktsoffer. Vi borde alla lära oss av hennes styrka och vägra vara rädda.

Kräv istället bättre belysning på gångstigarna eftersom forskning visar att då sjunker våldtäkter och överfall. Att kunna självförsvar är också bra för man ska alltid kunna försvara sig, motstånd skrämmer.

Framför allt: sträck på ryggen och se dig aldrig som ett offer.

Du har rätt att kunna röra dig fritt. Var varsam men låt ingen stjäla din sinnesfrid.

I dag startar Aftonbladets kampanj Vita bandet. Bär symbolen för att stoppa våldet mot kvinnor, för att visa att du bryr dig och stöttar Caroline i hennes kamp för att lyfta bort skulden från våldtäktsoffren. Bär den för att visa att du vågar inse att kvinnor misshandlas och dödas - men vägra acceptera det.

Johanne Hildebrandt