Malin Wollin

”Varför ska barnen ta med jobbet hem?”

Malin Wollin: Kan man inte göra skolarbetet i skolan?

En sak i taget.

Först och främst så är RUT:ad läxhjälp för de som har råd plattan i mattan mot ÄNNU större skillnader och ÄNNU större orättvisor. Jag älskar för övrigt att säga nej till mindre bra idéer med den enkla motiveringen att genomförandet av den mindre bra idén kan leda till ännu sämre idéer. För var tar detta slut? Avdrag på föräldramöten? Någon som går på fyra föräldramöten i mitt ställe. (Ja tack, i och för sig).

Det var det.

Sedan har vi bryderiet med läxhjälp som fenomen.

Jag tänker mycket på läxor. Jättemycket. Jag tänker att jag borde tänka mer på andra saker. Är det någon som behöver läxhjälp så är det jag. Hjälp att tjata på barnen att göra sina läxor.

I går frågade min nioåring mig hur man delar tjugofem i lika stora delar. Jag vet svaret, det är till och med ganska lätt, men att förklara detta för henne. Jag kan inte.

Så då säger jag det.

- Men du säger ju att du har gått i skolan i 17 år.

Ja, det har jag, men jag har inte läst så mycket matte och jag minns inte treans uppgifter och jag är inte en lärare.

Sedan får hon klara sig själv, lösa­ det eller ta med det tillbaka till sin lärare och få det förklarat på nytt.

Det är så himla mycket vi föräldrar ska klara av. Vi ska inte ­behöva vara pedagoger.

På föräldramöten över hela landet står de stackars lärarna och försvarar läxorna inför uppgivna föräldrar. Ingen förstår varför man inte kan göra skolarbetet i skolan, varför hemmet inte kan få vara en fredad zon.

Inga vuxna vill ta med sig jobbet hem. Varför ska barnen?

Ett återkommande argument ­heter att barnen behöver lära sig att leva med läxor eftersom det blir mycket svårare på högskolan. Men sedan när kan barn inte lära sig nya vanor?

Måste vi inte se till att barnen i trean betalar räkningar och tvättar nittiotvättar när de kommer hem eftersom det längre fram i livet lär krylla av dessa sysslor och då är det viktigt att de är förberedda?

OM vi ska ha läxhjälp så ska den vara öppen för alla. Den ska äga rum i anslutning till skoltid, i skolans lokaler, med skolans resurser.

Men problemet med läxhjälp är inte läxhjälp. Problemet med läxhjälp är läxor.

Veckans wow!

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Sossarna vill avveckla kärnkraften. Tänk om vi kunde bryta loss lite uran och lägga det i politikerfilmjölken så att det blir lite låda i energipolitiken.

Veckans värsta

Det finns en särskild plats i helvetet för människor som tittar på Ensam mamma söker och därmed möjliggör fler säsonger.

Aftonbladets bloggar
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN