”Män är värre än djur”

avAnnica Lundbäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Roks förra chef ger svar på tal i stor intervju

Hon har bespottats, hånats och beskyllts för att skada den feministiska rörelsen.

Nu är Ireen von Wachenfeldt, före detta ordförande för kvinnojourernas riksorganisation Roks, tillbaka med en ny bok.

Foto: JESPER SÖDERLUND
Kämpar Ireen von Wachenfeldt må ha lämnat jobbet som ordförande för Roks, men hennes kamp för feminismen fortsätter.

När Ireen von Wachenfeldt yttrade den numera klassiska meningen ”Män är djur” i SVT-dokumentären ”Könskriget” sattes en snöboll i rullning som hon tre år senare ännu inte har hämtat sig ifrån.

I en intervju med tidskriften Mana berättar hon om tiden efter händelsen.

– Jag drog mig undan och gick inte ut, säger hon till tidningen.

Har skrivit bok

Ireen von Wachenfeldt är väl medveten om att hennes uttalande aldrig kommer att glömmas bort. Därför vill hon ge sin syn på saken – inte minst för de egna barnbarnens skull. Förra året kom boken ”Den goda, den onda...i media” ut. Boken är hennes sätt att ta tillbaka begreppet ”Män är djur” och föra upp frågan om mäns våld mot kvinnor på den samhällspolitiska agendan igen.

– Jag skulle ha sagt att män är värre än djur. En del våldsamma män kan till och med njuta av kvinnors lidande. Det gör inte djuren, säger hon till Mana.

Fortsätter kämpa

Hon medger att tankarna har malt inom henne: skadade hennes uttalande kvinnojourernas arbete? Hon led svårt av att inte bli trodd på ens i den egna organisationen, och upplevde att mycket av det hon kämpat för gick förlorat.

Hennes egen kamp fortsätter dock. Hon berättar att många kvinnor kontaktar henne personligen för att få stöd och hjälp, och hon håller även kurser med syftet att stärka kvinnors självkänsla. I grund och botten tror hon att kvinnorörelsen har en hel del att lära av det som hände efter ”Könskriget”.

– Vi måste vara mycket tydligare med var vi står och vad vi tycker, säger hon till tidskriften Mana.

Publicerad: