10 x Madonna som förändrade världen

Aftonbladets Mats Strandberg hyllar dagens 50-åring

50 år i dag! Föregångare och trendledande - Madonna lyckas hela tiden hålla vårt intresset uppe.
50 år i dag! Föregångare och trendledande - Madonna lyckas hela tiden hålla vårt intresset uppe.

Nu fyller hon 50, kvinnan som lyckats hålla sig på toppen av nöjesbranschens näringskedja i över halva sitt liv.

Här är hennes 10 ansikten som för alltid förändrade kvinnors roll i populärkulturen.

10. Den ”talanglösa” Madonna

Att ha en röst som Mariah, Céline eller Whitney är att inneha en obestridlig talang – och den är medfödd. Att som Madonna bygga en häpnadsväckande karriär på relativt begränsade naturtillgångar kräver en helt annan sorts talang. En viktig del av Madonna-myten är att ”allt du önskar kan du få” – om du bara jobbar tillräckligt hårt. Vilket leder oss in på:

En tidig Madonna, med spets, pärlor och mycket, mycket hårspray.
En tidig Madonna, med spets, pärlor och mycket, mycket hårspray.

9. Arbets- narkomanen och affärskvinnan Madonna

Enligt mytologin anlände hon ensam till New York med ett dansstipendium, 30-nånting dollar på fickan och en benhård vilja i bagaget. Hon levde på sopor och popcorn och klöste sig hänsynslöst mot toppen. Väl där är naglarna lika vassa, hungern är ännu inte stillad och affärssinnet blir alltmer slipat med åren. Förra året skrev hon ett tioårskontrakt med Live Nation, värt nästan en miljard kronor.

Youtube: En nytänd stjärna berättar om sina framtidsplaner

8. Gayikonen Madonna

”Ända sedan början av min karriär har jag kämpat för allas rätt att uttrycka sig, rätten att vara annorlunda, kunna tänka fritt, göra motstånd mot alla sorters förtryck”, sa Madonna i maj till musiktidningen Q om sin roll som gayikon. I dessa dagar, då varenda schlagerdrottning pliktskyldigt hyllar sina köpstarka gayfans, är det lätt att glömma hur kontroversiellt det var då Madonna började leka med könsroller, stå upp för homosexuellas rättigheter, själv komma ut som bisexuell och kasta ljus på kampen mot aids.

Youtube: Den kontroversiella Justify my love-videon

Madonna som Evita, på den "äkta" balkongen i Argentina, som de fick använda vid filminspelningen tack vare Madonnas övertalningsförmåga.
Madonna som Evita, på den "äkta" balkongen i Argentina, som de fick använda vid filminspelningen tack vare Madonnas övertalningsförmåga.

7. Den överpretentiösa Madonna

Att tala om sin discoplatta som ”konst”? Att hålla en presskonferens för att berätta vad man tycker om Påven? Att jämföra sig själv med Gandhi och Jesus? Att ha ett möte med Argentinas president för att försöka (och lyckas) övertala honom att få leka Evita på presidentpalatsets balkong? Inga problem för Madonna, som alltid tagit sig själv på väldigt stort allvar i en värld där kvinnor förväntats förminska sig själva och sin betydelse.

6. Konstälskaren Madonna

Hon rörde sig i kretsen runt Andy Warhol, var tillsammans med Jean-Michel Basquiat, satt på bästa vännen Herb Ritts dödsbädd och väckte poppublikens intresse för kvinnliga konstnärer som Frida Kahlo och Tamara De Lempicka. Hon har lånat friskt ur konsthistorien i sitt eget imagebyggande och har lånat ut sig själv som objekt till konstnärer som Steven Klein. Videon till Bedtime story finns på Museum of Modern Art i New York.

Youtube: Från Steven Kleins utställning X-STaTIC PRO=CeSS

Youtube: Bedtime story-videon

5. Den sexuella revolutionären Madonna

”Suck my pussy, she says to me like a prayer, and I do.” 1992, långt innan hon blev barnboksförfattare i storblommiga sidenklänningar, släppte Madonna boken Sex. Den blev både kulmen och slutet på hennes stegrande besatthet av sex. Sex, inte för sexets skull, utan som skandalmaskineri och politisk brandfackla. Här fanns bilder på Madonna med S/M-flator, bögporrstjärnor, unga pojkar, gamla gubbar, Vanilla Ice, Naomi Campbell och Isabella Rossellini. Backlashen blev enorm, men i backspegeln framstår boken alltmer som en milstolpe i Madonnas karriär. Det krävdes stake för att göra något så helt bananasgalet.

Youtube: Australisk tv-reporter medger att boken gjort honom livrädd (del 1)

Med Blonde Ambition-turnén 1990 skapade Madonna helt nya förväntningar på hur en bra konsert ska vara.
Med Blonde Ambition-turnén 1990 skapade Madonna helt nya förväntningar på hur en bra konsert ska vara.

4. Scengångaren Madonna

Med turnén Blonde Ambition 1990 förändrade Madonna för alltid förväntningarna på vad en popkonsert ska vara. Kontroversiell koreografi, spektakulära scenbyggen, musik, teater och cirkus var bränslet som drev en popkulturell ångvält som ingen, inklusive Madonna själv, riktigt lyckats överträffa sedan dess.

Youtube: A Clockwork Orange möter Cabaret i slutnumret

3. Textförfattaren Madonna

En röd tråd genom tre decennier är att gjuta mod i discodansande tonårsflickor – och en och annan pojke. I sina texter är Madonna sällan ett offer, aldrig en passiv flicka som väntar på att bli uppbjuden. I Open your heart tänker hon förfölja drömprinsen och tvinga honom att älska henne ( ”Don’t try to run, I can keep up with you”), i Express yourself uppmanar hon sina medsystrar att ställa krav ( ”Don’t go for second best baby, put your love to the test”). Hon tänker få just det sex hon vill ha ( Justify my love och Burning up), gör revolt mot patriarker ( Papa don’t preach och Oh father), dansar själv när ingen bjuder upp ( Into the groove och Music) och vägrar stanna i ett kasst förhållande ( Power of good-bye och Take a bow).

Youtube: ”Come on girls – do you believe in love?

2. Kameleonten Madonna

Brudklänning och Boy Toy-bälte, tygtrasor i ett tovigt hår, plastarmband, krucifix, underkläder, läderpiskor, gammeldags Hollywood-glam, androgyna kostymer, konformade behåar, brittiska överklassmanér, strippklubbsestetik och cowboyhattar, sparkdräkter och ridhjälmar… och ibland helt enkelt nakenfis. Förändringarna är det enda konstanta i Madonnas persona, och med det förändrade hon popvärldens syn på image och varumärke.

Youtube: En stilkavalkad i musikvideoform

1. Musikern Madonna

Debutalbumet släpptes 1983. Årets album, Hard Candy, har toppat listorna världen över. Det mest imponerande är kanske inte längden på karriären, eller de astronomiska antalen sålda cd-skivor, utan det faktum att Madonna fortfarande utvecklas efter att ha befunnit sig på toppen av nöjesbranschens näringskedja i över halva sitt liv. Hennes musik har fortsatt utvecklas och skapa trender. Den har förnyats minst lika mycket som hennes frisyrer, men själva kärnan i hennes musik har aldrig gått att ta miste på. I brist på ett bättre ord är den alltid väldigt Madonna-ig. Hon är en omtalad perfektionist i studion och en kreativ kraft som få kan mäta sig med, och ändå är det först på senare år som hennes musik, själva stommen, börjat få utrymme i Madonna-myten. Årets inträde i prestigefyllda Rock and roll Hall of fame är ett erkännande som hon, och fansen, väntat länge på.

Youtube: Madonna blir invigd i Rock and Roll Hall of fame

Publisert: