250 miljoner till jämställdhet frös inne

Publicerad:
Uppdaterad:

Claes Borgström: Det är uppseendeväckande fantasilöst av regeringen

Regeringens satsning på jämställdhet blev inte så stor som det var tänkt.

Av 400 miljoner kronor som skulle betalas ut till olika projekt förra året har bara 148 miljoner använts.

"Det är synd att så mycket pengar är oanvända när jämställdhetsområdet är så otroligt viktigt", säger Claes Borgström, socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor.
Foto: MALIN ARNESSON
"Det är synd att så mycket pengar är oanvända när jämställdhetsområdet är så otroligt viktigt", säger Claes Borgström, socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor.

– Det är uppseendeväckande fantasilöst av regeringen att inte lyckas hitta lämpliga projekt att satsa pengarna på. Det är synd att så mycket pengar är oanvända när jämställdhetsområdet är så otroligt viktigt, säger Claes Borgström, socialdemokraternas talesperson i jämställdhetsfrågor.

Av anslaget på 400 miljoner kronor för 2007 har 100 miljoner använts till ett jämställdhetsprojekt i kommuner och landsting. Utöver detta har regeringen satsat 48 miljoner kronor på en handfull andra projekt, visar en granskning som tidningen Riksdag&Departement har gjort.

Christer Hallerby, statssekreterare på integrations- och jämställdhetsdepartementet, bekräftar för TT att en stor del av pengarna inte har använts. Hans förklaring är att departementet har haft en stor arbetsbelastning.

– Vi har inte haft kapacitet att hantera så många projekt under det första året. Varje satsning måste kvalitetsgranskas ordentligt och det tar en hel del resurser, säger han.
TT: Claes Borgström tycker att det är fantasilöst att ni inte har hittat fler projekt. Hur kommenterar du det?

– Visst kunde vi säkert haft mer fantasi men det är inte så att vi har saknat idéer. Men att skicka ut pengar utan att kvalitetssäkra dem vore ett oansvarigt slöseri med skattemedel.

Summan på drygt 250 miljoner kronor som blev över från 2007 har frusit inne och kommer inte att skjutas över på kommande år.

– Tyvärr är det så. Men anslaget på 400 miljoner kronor är ju årligt återkommande så det kommer nya pengar, säger Christer Hallerby.

Claes Borgström menar att förtroendet för regeringens jämställdhetsarbete har skadats.

– Signalen blir ju att det inte behövs några pengar till det här området. De som tror att det inte finns något problem med jämställdhet får vatten på sin kvarn.(TT)

Publicerad: