Familjerabatter – inte för alla familjer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-04

Jenny Franzén och hennes fyaa barn får inte familjerabatt.

Hade hon haft man och tre barn hade en paketresa till Astrid Lindgrens Värld kostat 1295 kronor. I Jenny Franzéns familj är de också fem personer.

Men eftersom Jenny är singelmamma med fyra barn kostar vistelsen istället 1525.

– Det är helt vansinnigt, säger hon.

Så här inför sommarlovet haglar familjeerbjudandena. Familjer lockas med förmånliga priser på paketresor till Legoland, Kolmården, Mumindalen och andra temaparker. Ofta återkommer meningen ”Res hela familjen till xxx”.

Men läser man det finstilta märks det snart att paketpriserna oftast vänder sig till kärnfamiljer med två vuxna och två barn. Detta trots att det blir allt vanligare med andra familjekonstellationer: ombildade familjer med flera barn, ensamstående föräldrar eller trebarnsfamiljer.

Singelmammans familj utesluten

Singelmamman Jenny Franzén har två tvillingpar: Elsa och Matilda, 4 år och Anna och Gustav, 8. Hon har noterat att rabatterna aldrig gäller hennes familj.

– ICA-kortets många semestererbjudanden är uteslutna, vilket jag kan tycka är orättvist med tanke på att jag är storkonsument på ICA. Att resa till exempelvis Legoland blir dyrare för oss eftersom vi inte omfattas av de förmånliga familjepaketen. På charterhotell säger de sig inte ha plats för alla barnen i en vanlig hotellägenhet. Men hade jag åkt med en man och tre barn, hade det gått. Det är märkligt att de inte kan erbjuda plats för 5 personer oavsett ålder,

Ett exempel på hur konstigt det kan bli är ICA-kortets paketerbjudande till Astrid Lindgrens Värld. För en familj med två vuxna och upp till tre barn kostar boende och entrépris 1295 kronor. Men eftersom Jennys familj består av bara en vuxen med fyra barn måste hon lösa en extra barnbiljett utöver familjebiljetten.

-–Jag kan inte förstå hur de resonerar, säger Jenny.

Konservativa företag

Louise Ekström på Sveriges Konsumenter är väl insatt i problematiken då hon arbetar med konsumentfrågor och dessutom har fyra barn i sin familj. Hon tycker att det i många fall är en fråga om vilseledande information.

- Säger man att ett pris gäller hela familjen borde det göra det även om familjen inte följer standardmåttet. En modern familj kan se ut på väldigt många sätt. Men företagen är konservativa, de har inte riktigt hängt med, säger hon.

I slutänden menar hon att det är en förlust för företagen själva.

- En flerbarnsfamilj konsumerar självfallet mycket mer på plats och är därför lönsamma besökare. Därför vore det smart att erbjuda familjerabatter även till dem.

I sommar blir Jenny Franzén och barnen mest hemma på Gotland.

- Jag får vänta med längre resor tills barnen klarar sig i ett eget rum och kan ha mig i en hotellägenhet bredvid.

Får man locka med familjerabatt när det bara gäller vissa familjer?

Mattias Grundström, jurist på Konsumentverket, menar att den här typen av marknadsföring är svårbedömd.

– Reklamkampanjerna får avgöras från fall till fall. Generellt kan nog företagen hävda att de flesta uppfattar begreppet ”familj” som två vuxna och två barn. Fast jag kan tycka att om man skriver att ett erbjudande gäller ”Hela Familjen” ska hela familjen få ta del av det, även om barnen är fler än två.

3 företag som har anpassat sig till andra grupper än kärnfamiljen:

Billiga tonårsrum på Scandic:

Barn under 13 år bor gratis i föräldrarnas rum. På många av hotellen finns familjerum med bäddar för flera. På Scandic finns även tonårsrum för unga mellan 13 och 18 år. Rummen kostar bara 300-400 att boka. Allt för att underlätta för familjer med flera barn i olika åldrar.

Flexibilitet på Hasseludden Yasuragi Kids

På Hasseludden sommarspa för barnfamiljer har man valt att inte ha familjpaket, utan varje vuxen betalar ett vuxenpris på 1295 för övernattning, och barnen betalar barnpris 400 kr, (1095 resp 300 kr med exempelvis ICA-rabatt). Här finns rum som passar allt från singelförälder med ett barn till flerbarnsfamiljen.

Singelrabatt på Astrid Lindgrens Värld

Nej, de kunde inte hantera Jenny Franzéns familj, men parken var först i Sverige med att erbjuda särskilt entrépris för singelföräldrar med upp till tre barn.

Följ ämnen i artikeln