Modeller ska tävla i bantning

RELATIONER

Sägs vara för tjocka för branschen

Sjukligt magra modeller har fått modebranschen att efterlysa sundare ideal.

Men i en ny tv-serie ska kvinnor tävla om att gå ned i vikt för att få modellkontrakt.

Foto: 18-åriga modellen Eliana Ramos är en av de modeller som bantade ihjäl sig. Hon hittades död bara 6 månader efter att hennes syster dog av hjärtproblem under en modeshow.

Problemet med för magra modeller har varit omdebatterat de senaste åren. Ända sedan två unga modeller bantade sig till döds har modebranschen själva försökt sätta stopp för den osunda vikthetsen. Bland annat bojkottades de så kallade "size zero”-modellerna under Madrid och Milanos modeveckor.

Men nu startar en ny amerikansk tv-serie för unga tjejer som vill bli modeller – där de uppmuntras att tävla i bantning. Deltagarna sägs alla ha förutsättningar att bli modeller – men påstås vara för tjocka.

"Förlora vikt hälsosamt"

Amerikanska ”Model Maker” ska visas på MTV, skriver Female First. Enligt kanalens producenter ska kvinnorna förlora vikt ”under en hälsosam och realistisk tidsperiod”. Men kritikerna menar att serien uppmuntrar till samma bantningshets som branschen försökt motverka. Den som lyckas bäst att gå ned i vikt vinner ett eftertraktat modellkontrakt värt drygt 600 000 kronor, en portfolio och en personlig tränare under ett år.

aftonbladet.se