Lådvinseffekten

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

100 000 av landets kvinnor är alkoholister

För Barbara Löwenhielm, 42, kom beskedet om att hon var alkoholist som en befrielse. "Nu fick jag veta att jag inte var ensam", säger hon.
Foto: Maria Östlin
För Barbara Löwenhielm, 42, kom beskedet om att hon var alkoholist som en befrielse. "Nu fick jag veta att jag inte var ensam", säger hon.

Lådvin i kylen, öl efter jobbet och mängder med sprit på semestern.

På fem år har antalet kvinnliga alkoholister fördubblats.

100 000 svenska kvinnor lever nu med sjukdomen.

– Jag kommer att få kämpa med det här hela mitt liv, säger Barbara Löwenhielm, 42, i dag nykter alkoholist efter tjugo år som slav under alkoholen.

På bara fem år har antalet kvinnliga alkoholister fördubblats i Sverige.

En av de kvinnor som upplevt vad sjukdomen innebär är Barbara Löwenhielm, som i dag driver en skönhetssalong på Östermalm i Stockholm.

Under 20 års tid var hon slav under alkoholen, dag som natt.

Nu har hon varit nykter i åtta år och kan berätta om åren av ångest och drickande i smyg.

– Under min uppväxt rörde jag mig i stora sociala sammanhang. Jag var blyg och trivdes inte. Alkoholen gjorde att jag kunde smälta in, säger hon.

Flera minnesluckor

Redan i tonåren märkte Barbara hon att det gick för långt när hon drack.

Men trots att hon ofta drabbades av minnesförlust så gillade hon ändå känslan av att vara berusad.

Och det var ingen som märkte att något inte stod rätt till, trots att det blev för mycket för ofta.

Var aldrig nöjd

– En alkoholist kan se så olika ut, det handlar inte alltid om en gubbe med röd näsa på parkbänken. Jag var expert på att dölja mitt problem och såg alltid prydlig och fräsch ut, säger Barbara.

Trots att hon klarade skolan och senare skaffade jobb och barn var hon aldrig nöjd även om det såg ut så på utsidan. Inombords blödde hon.

– Det som är läskigt med sjukdomen är att den manipulerar dig. Du säger till dig själv att ”allt är så jobbigt och stressigt på grund av en dålig relation eller situationen på jobbet.”

– Men det är inte vad det handlar om.

Nådde botten

Barbara hade som regel att inte dricka för mycket på fester med sina arbetskamrater.

Ironiskt nog blev den gången hon bröt sitt löfte och nådde sin botten också en början på vägen ut.

– Jag drack en massa vodka och vaknade i fel säng utan att minnas någonting. Efter det fick jag hjälp via en kompis och hamnade till slut i en självhjälpsgrupp. Det var ingen tvekan om att jag var alkoholist.

För Barbara blev beskedet en befrielse, en anledning till varför hon mått så dåligt under stora delar av sitt liv.

– Innan tänkte jag alltid på att dricka, med vem, vart och vad? Nu fick jag veta att jag inte var ensam.

Barbara är inne på sitt åttonde år som nykter alkoholist. Hon går fortfarande på möten regelbundet, något hon kommer göra i hela sitt liv.

”En livsstil”

Förut älskade hon att gå på tjusiga fester och bjudningar.

Hon går fortfarande, men tycker inte alls att det är lika roligt.

När de andra fyllnar till så går hon hem.

– Alkohol är en livsstil. Många tycker man är tråkig när man inte dricker och det är inte alltid lätt att höra. Men i min självhjälpsgrupp hittar vi kraften att klara av det – tillsammans.

Test: är du beroende av alkohol?

1 Har du under de senaste tolv månaderna ibland kommit att dricka mycket mer alkohol än du egentligen hade tänkt dig, eller under en längre tidsperiod än du tänkt dig?

2 Har du under de senaste tolv månaderna gjort något försök att begränsa ditt drickande men misslyckats?

3 Har du under de senaste tolv månaderna ägnat mycket tid åt att dricka alkohol, vara berusad eller återhämta dig från berusning?

4 Har du under de senaste tolv månaderna avstått från att arbeta, ägna dig åt din familj, dina vänner eller viktiga fritidsintressen för att i stället dricka alkohol?

5 Har du under de senaste tolv månaderna fortsatt att dricka, trots vetskap om att det orsakar problem med andra människor eller att det orsakar psykiska besvär eller sjukdom?

6 Har du under de senaste tolv månaderna märkt att du behöver dricka mycket mer för att bli påverkad än vad du behövde tidigare?

7 Har du under de senaste tolv månaderna någon gång drabbats av fysiska eller psykiska besvär när du avbröt ditt drickande av alkohol (exempelvis skakningar, illamående eller ångest)?

Om du svarat ja på minst tre av frågorna är du beroende av alkohol.

Publicerad: