"Så mycket socker äter vi på 1 vecka"

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Börje Thuresson
Under en vanlig vecka fick Sofias barn Simon, 2, och Agnes, 5, i sig socker motsvarande 363 sockerbitar var.

En påse lördagsgodis. Och en glass då och då. Inte äter väl mina barn särskilt mycket socker?

Så trodde Söndags reporter Sofia Wadensjö

Karén. Men att föra sockerdagbok under en vecka innebar ett obehagligt uppvaknande.

En glass när tvåårige Simon och femåriga Agnes är duktiga i affären - trots att de är trötta efter dagis - är väl inte så farligt tycker jag. Eller tyckte, rättare sagt.

Tillsammans med allt annat småplock som barnen får i sig under en vecka växer snart ett berg av socker upp.

Skrämmande.

Ändå försöker jag ju medvetet att begränsa sockret. Men undantagen under en vecka är många, märker jag. Många fler än jag trodde.

Den enda trösten är att vi genom sockerdagboken har velat visa hur mycket socker olika typer av vanlig barnmat innehåller. Därför har jag under den här veckan medvetet låtit barnen äta olika typer av frukost, till exempel.

Men vad gör det i det stora hela-egentligen?

Det som slinker ner mellan målen är ju värst. Och där är jag mycket slappare än jag någonsin hade kunnat föreställa mig.

En sak är säker. I vår frys kommer det inte längre över huvud taget finnas glass, i kylskåpet ingen juice och i skafferiet inga kex. Visst innehåller frukten också socker, men då får ju ungen i alla fall en hoper vitaminer och fibrer "på köpet".

Nu ska barnen avgiftas. Omgående.

Sockerfakta

Läs också:

En femåring ska få i sig ungefär 11 sockerbitar om dagen. Totalt. Allt annat är överdrivet. Och farligt. Vill du också att ditt barn ska äta mindre socker? Aftonbladet Söndag ger dig de bästa råden.

Sofia Wadensjö Karén

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN