”Hur ska vi kunna enas om ett resmål?”

RELATIONER

Psykologen Ulf Åkerström chattade om hur sommaren blir grälfri

   Ulf Åkerström säger: Hej allihop, välkomna med frågor!

Linda säger: Hur gör man om man vill spendera semestern på helt olika sätt? Pengarna räcker inte både till Medelhavet och hyra stuga någonstans i Sverige. Det är ju viktigt att båda känner att semestern blir lyckad annars är det klart man blir osams.

   Ulf Åkerström säger: Då måste man hitta en kompromiss och göra det ena eller det andra. Man kan tänka så här: om Linda får gå på partnerns önskemål den här sommaren, så får hon som hon vill nästa sommar. Bägge måste få någonting. Ibland kan man hitta lösningar där man kan få något av både och.

bråkmakargatan säger: Hej, vi har bråkat hela veckan. Först om vad vi skulle göra, sen om vart vi skulle åka. Nu orkar jag inte mer. Vad göra?

   Ulf Åkerström säger: Börja med en liten time-out, en dag eller så när var och en kan fundera över vad som är viktigt för er. Sedan får ni sätta er ner och se om ni kan komma överens om någonting. Annars bör ni ta en längre time-out och göra något var och en för sig den här semestern.

Malin säger: Hej! Min man blir hemskt irriterad när jag vill att vi ska städa upp hemma när det kommer gäster. Han anser att det bara är löjligt att städa för att "göra ett gott intryck", de får väl ta osss om vi är. Men jag känner mig illa till mods om jag inte får fixa iordning lite - och att de ska behöva sitta i kaoset bland barnens leksaker... Men det går inte att förklara för honom, han blir bara arg och tycker att jag beter mig som min mamma!

   Ulf Åkerström säger: Ni har uppenbarligen olika tröskelvärden när det gäller städningen och ni måste komma fram till en kompromiss för att få det att fungera. Du måste kanske pruta en aning på ditt städideal, och din man får bidra med något annat i hushållet än städningen. Du måste nog respektera att det är inte lika viktigt för din man som för dig att det är ostädat när gästerna kommer. Antingen får du nog städa själv, eller ha det lite rörigare än vad ditt ideal säger dig.

Kalle säger: När det är mycket trafik och köer och ungarna tjafsar i bilen så blir ju inte stämningen topp direkt. Hur kan man få en trevligare tur påväg till resmålet? Tips?

   Ulf Åkerström säger: Bra musik, lekar, räkna Volvo-bilar...Högläsning. Aktivera hela familjen på olika sätt, med det man tycker är roligt. De vuxna i bilen måste påminna sig själva att hålla inne med irritationen. Se till att ha en nödväska med frukt, läsk och andra muntrationer!

maria säger: Min kille har gott om pengar men jag är ganska pank just nu. Hur kan man lägga upp semestern så att båda blir nöjda och jag slipper känna mig snål och grinig - alternativt snylta på honom vilket jag inte heller gillar?

   Ulf Åkerström säger: Jag tror att du gör både dig själv och partnern en tjänst om du kan tillåta din partner att bjuda dig på semestern, förutsatt att han vill det och inte kommer med motkrav för att bidra ekonomiskt.

Katja säger: När semestern börjar känner jag att jag skulle behöva några dagar för mig sjölv, utan man och barn. Är det okej? Hur tar jag upp det utan att såra?

   Ulf Åkerström säger: Det enda sättet är att i lugn och ro sätta dig ner med maken och förklara vad du vill och varför du vill det. Var tydlig, så att han förstår att det är för att du ska kunna möta honom och barnen på ett bättre sätt efter vilodagarna - inte för att välja bort dem. Du kanske också kan tänka ut något att erbjuda honom och barnen?

Fredrik säger: Hej ulf!! har en liten fråga som rör min sambo,Hon har så otroligt svårt att släppa jobbet på vår semester, Det finns alltid nåt som hon undrar om ang detta!!! Hur kan man få henne att fatta att det finns ett liv utan jobb också? Mvh Fredrik

   Ulf Åkerström säger: Hej Fredrik! Istället för att bara jobba på att få din partner att glömma jobbet bör du prata igenom ordentligt vad det är som upptar hennes tankar och som gör att hon har så svårt att släppa det under semestern. Förhoppningsvis kan hon då få lite mer distans till arbetssituationen. Om det inte lyckas bör du uppmana henne att prata med sin chef eller med kollegor, så att de kan hjälpa henne att sätta gränser tydligare.

säger: hej! vad ska man göra när pappan till 3tonårssöner har träffat den stora kärleken och inte vill umgås men sina halvstora barn på sommarlovet? jag har pratat med honom men han blir bara arg..

   Ulf Åkerström säger: Ställ tydliga krav - bry dig inte om att han blir arg. Undvik att förtala honom inför tonårsbarnen. Om det inte lyckas den här sommaren, så tänk på att för barnens skull är det viktigt att ha en bra relation med pappan nästkommande somrar, när förälskelsen har svalnat. Viktigt är att åtminstone kräva att det är han som förklarar för barnen - det ska inte du göra.

   Ulf Åkerström säger: Tack för att ni hörde av er, det har varit givande att chatta med er! Sommarhälsningar från Ulf.