Barn som surfar på nätet blir smartare

RELATIONER

- och är lika sociala som andra barn

Tycker du att ditt barn surfar för mycket på nätet?

Oroa dig inte. Ny forskning visar att barn som använder internet mycket klarar skolan bättre - och är minst lika sociala som andra barn.

Foto: Högre betyg och bättre på standardprov - barn som surfar mycket på nätet, lyckas bättre i skolan.

Vid universitetet i Michigan, USA, gav man 140 barn i låginkomstfamiljer datorutrustning och teknisk support under ett år. Resultatet var tydligt: de barn som aktivt använt sig av internet höjde sina betyg och lyckades bättre än andra barn när de gjorde standardprov, skriver norska Dagbladet.

Dessutom fanns det inget i undersökningen som visade att mycket surfande skulle påverka barnens sociala liv eller deras psykologiska tillstånd.

Forskarna säger att de goda skolresultaten sannolikt beror på att internet i hög grad är textbaserat, vilket gör att barnens läsförståelse och skrivande övas upp.

”Kan kommunicera med hela världen”

Ola Erstad är forskningsledare vid det norska forsknings- och kompetensnätverket för IT inom utbildningssystemet, ITU. Han bekräftar att barn som har internet hemma, och får uppbackning av sina föräldrar, lyckas bättre i skolan.

– De lär sig att behärska tekniken, att söka mer målinriktat och hitta sådant som är relevant i deras skolarbetet. Internet är inlärningsfrämjande för dessa barn, säger han till Dagbladet.

– Dessutom ser vi ju att internet ger barnen möjlighet att uppleva och kommunicera med hela världen. Förr i världen hade vi brevvänner, idag har de diskussionsgrupper, chattrum och samarbeten med skolor i andra länder.

Våld och porr inte de största problemen

Många föräldrar är oroliga för vad deras barn egentligen ser och läser när de är ute på nätet, och försöker begränsa den tid deras barn är ute och surfar. I Norge har man ett pågående EU-projekt som undersöker barns möjligheter och problem när det gäller internet, SAFT-projektet.

– Vår grundinställning är att barn bör använda sig av internet, att det är något bra i sig. Sen är det viktigt att föräldrarna pratar med sina barn, att de sitter med och intresserar sig för sitt barns surfande, säger Jørgen Kirksäther, som arbetar med SAFT-projektet, till Dagbladet.

Han ser inte vålds- och porrsidorna som den största faran för barn som surfar på internet.

– Det största problemet är att barn inte är källkritiska. De tror gärna på allt de läser på nätet - särskilt om sidan de läser det på ser snygg ut.

Anna Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM