Barnflickan som fångade Tigern

RELATIONER

LOS ANGELES. Hon hade planerat att studera i Lund men den där amerikanska killen som ringde och tjatade var ju så trevlig Nästa år gifter sig Elin Nordegren från Vaxholm med Tiger Woods, världsetta i golf och god för två miljarder kronor.

1 av 5 | Foto: ap
HAN FÖLL DIREKT. Elin Nordegren jobbade som barnflicka hos golfproffset Jesper Parnevik när hon blev presenterad för Tiger Woods. Världsettan föll direkt. Elin har berättat att Tiger ofta ringde och bjöd över sig själv till Parneviks hem , berättar vännen Bingo Rimér.

Det är kväll, mitt i sommaren 2000. Elin Nordegren, 20, fotograferas på klippor utanför Älgö i Stockholms skärgård. Baddräktsmode.

– Det var en sådan dag när allt klaffade: ljuset var perfekt och vi var båda på topphumör, säger fotografen Bingo Rimér, som tog bilderna.

– Elin är en fantastisk tjej, snygg, smart, ödmjuk och väldigt jordnära. Och ingen tjej man snackar upp på läktaren. Hon är smart och vet vad hon vill.

– Vi träffades första gången 1999. Jag hittade en privatbild på henne när jag surfade på nätet. Jag ringde upp och frågade om jag skulle kunna få ta några bilder. Hon var inte direkt överväldigad men ställde ändå upp, mest för att få fina bilder på sig själv för privat bruk, tror jag. Sedan dess har vi jobbat ihop vid fyra, fem tillfällen.

I intervjun till baddräktsreportaget, som publicerades i Café Sport, berättade Elin om sina närmaste framtidsplaner:

– Det blir USA och Florida den här gången, mest för att bara ha det skönt, träffa en del kompisar och spela lite golf.

Golf?

– Det är en ny grej. Tidigare har jag sysslat med saker som dykning, kickboxning och styrketräning. Golf är ju lite lugnare, mer rutiga tröjor och sånt. Jag ger det i alla fall en chans. Dessutom ska det bli skönt med lite sol som omväxling, sa Elin Nordegren.

Några veckor efter fotograferingen på Älgö flyttade Elin in som barnflicka hos Jesper och Mia Parnevik, i Jupiter, i södra Florida. Elin hade lärt känna Mia under sitt inhopp som säljare i klädbutiken Champagne i Stockholm.

Elin blev kvar i södra Florida i 18 månader. För internetsajten flickor.se har Elin berättat om sin bild av USA:

– Det känns lite jobbigt att samhällsklyftorna är mer påtagliga där än i Sverige, men det finns också mycket som jag trivs med i USA. Bland annat många fascinerande städer, och en framåtanda som jag uppskattar.

I juli 2001 hade familjen Parnevik hyrt ett vackert hus i brittiska Royal Lytham & St. Annes, utanför Dover, för Jespers favorittävling: British Open.

En dag på golfklubben där presenterades Elin för Tiger Woods, världens främste golfare – och singel.

Tiger är den svarte killen som drillats av sin pappa sedan barnsben. Vid tre års ålder kan han

redan slå en riktig sving. Under uppväxten fystränar han som en friidrottare, och resultatet blir en helt ny typ av golfare – som slår längre än någon annan och har kondition och kraft att spela på topp turnering efter turnering.

Och han gillar Elin direkt.

– Tiger fick uppvakta Elin i flera månader innan hon föll till föga, säger Bingo Rimér. Hon berättade att Tiger ofta ringde och bjöd över sig själv till Jesper Parneviks hem.

– Jag vet att hon själv blev ganska förvånad över hur det blev. Jag tror att hon kände en mental spärr på grund av hans kändisskap. Hon har aldrig varit ute efter uppmärksamhet.

Tiger Woods knöt allt tätare kontakt med familjen Parnevik, som bor bara någon timme från världsettans lyxvilla i Windemere, söder om Orlando.

När Tiger i januari ringde fem, sex gånger per dag förstod de allra närmaste att det var allvar.

– Dom var jättekära, minns Jesper Parnevik.

I mitten av mars avslöjades nyheten av Aftonbladet, som fick uppgifterna bekräftade av Parnevik.

– Personkemin stämmer perfekt. De passar verkligen bra ihop, sa Jesper.

– Elin är vad Tiger behöver för att få stabilitet i sitt liv. Hon är ödmjuk, mogen för sin ålder och har båda fötterna på jorden. Och hon vill inte vara i rampljuset som alla amerikanska lycksökerskor.

– Jag tror på dem till hundra procent, säger Bingo Rimér. Hon verkar vara jättekär i honom. Han verkar vara precis lika cool och jordnära som hon.

– Tiger har dragit en trisslott. Han själv är ju inte direkt snygg.

Elin Nordegrens första möte med Tigers föräldrar var nervöst. Pappa Earl hade gjort klart offentligt att Tiger minsann inte skulle ha någon fru förrän tidigast om fem, tio år, och mamma Kultida hade inte godkänt någon av de flickvänner som Tiger tidigare tagit med hem.

Men Elin höll måttet. Kultida och Elin står varandra mycket nära i dag.

Nu reser Elin Nordegren ständigt med sin pojkvän på turneringar världen över, ofta i Tigers privata jet i 400-miljonersklassen. När de är lediga tillbringar de oftast sin tid i lyxvillan utanför Orlando eller på hotell i Bahamas.

Och jo – de spelar golf ihop.

– Elin gör väldigt bra ifrån sig för att vara nybörjare, säger Tiger Woods som hjälper henne med tips.

– Nu ska jag bara få henne att svinga igenom ?

Tiger Woods har dragit in två miljarder kronor i sponsorkontrakt från bland andra Nike, Rolex, Disney och American Express. Han har spelat in närmare 450 miljoner i prispengar – enbart i år är prissumman 60 miljoner. När karriären är över väntas han vara god för sex miljarder.

Pengarna och livet i lyx har inte förändrat Elin, enligt hennes svenska vänner.

– Jag fascineras över hur ambitiös och målmedveten hon är. Hon har gett sig den på att hon ska bli barnpsykolog, säger Bingo Rimér.

Tiger och Elin är båda mycket idrottsintresserade och tränar gemensamt nästan varje dag. Dessutom delar de intresse för naturen, och inte minst dykning. Under besöket i Sydafrika nyligen dök de bland delfiner och sälar, innan de åkte ut på safari och sov i sovsäckar under bar himmel inne på Shamwaris naturreservat utanför Port Elizabeth.

Det var då Tiger Woods friade – väl förberedd med gnistrande diamantring.

– Hon visste ingenting, hon var så tagen att hon knappt kunde prata, hon bara strålade och var mycket, mycket glad, berättar Lynn Giles på Shamwari Game Reserve, som var på plats.

Bröllopet väntas bli en stor fest i Florida nästa år.

Elin kan räkna med att bli en av USA:s och världens mest omskrivna kvinnor.

Elin Nordegren om sig själv:

Elin Nordegren

Tiger Woods

Thomas Tynander, Nneka Amu