Äppelkrig i skolan

Föräldraprotest mot fruktstund bar frukt

Får man blanda äpplen med päron i skolan?

Ja – men bara om föräldrarna själva får välja.

FÖRMÅN SOM BÄR FRUKT Här på Prolympiaskolan i Jönköping där barnen har idrott och hälsa på schemat är fruktstunden ett viktigt energitillskott.
FÖRMÅN SOM BÄR FRUKT Här på Prolympiaskolan i Jönköping där barnen har idrott och hälsa på schemat är fruktstunden ett viktigt energitillskott.

Äppelkriget rasar i terminsupptakten. Skolor som uppmanar elever att ta med sig frukt kan vara i blåsväder – eftersom lagen säger att skolan ska vara avgiftsfri.

Politiker i Umeå har slagit fast att föräldrarna får fortsätta skicka med frukt – men skolorna är förbjudna att uppmuntra dem att göra det.

– I förskoleklassen får barnen en frukt eller morotsbit och den kostnaden står skolan för, säger rektor Margretha Karlsson på Carlhöjdsskolan i Umeå.

Fruktade lagbrott

I Jönköping har fruktstunden delat stan. Talavidskolan drog tillbaka alla uppmaningar att ta med frukt sedan en nyinflyttad mamma hävdat att skolan då inte är avgiftsfri.

– Om man har med päron eller äpplen varje dag kan det inte anses att det är enstaka avgift, är rektor Ulla Wihlborgs nya tolkning.

På andra sidan stan ligger friskolan Prolympia som valt att fylla klassens fruktpåse med egna pengar.

– Alla barn får frukt här varje dag. Det är hälsosamt att äta frukt och skolan ska vara kostnadsfri. Våra barn har mycket idrott, rörelse och friluftsliv på schemat och behöver mycket energi, förklarar biträdande rektor Eva Strandéus.

Inget brott äta frukt

När Skolverkets jurist Ulrika Lindmark sätter tänderna i frågan sopar hon bort alla hinder för uppmaningar om att ta med frukt och tycker att ”sunt förnuft” ska råda.

– Om skolan har en obligatorisk fruktstund får de stå för frukt. Om barn som har tagit med sig egen frukt äter den då är det inget brott mot skollagen.

Publisert: