”Vilken hat-app kommer näst?”

avÅsa Erlandson

Publicerad:
Uppdaterad:

Åsa Erlandson: Det ruttna äpplet är en lynnig moralpolis som rensar ut hudglimtar men nickar gillande åt vrickad bögfobi

Foto: STEFAN MATTSSON
Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Serieskaparen Mats Jonsson tvingas sätta post-it-lappar över de tecknade sexscenerna i app-versionen av hans seriealbum ”Hey Princess”. Själv tvingas jag som iPhoneägare nu sätta skämskudden framför ansiktet. För i App Store finns en bögbotar–app.

På sistone har Google, Facebook och Youtube pekats ut som de nya sexpoliserna. Tvärtemot vad man skulle kunna tro sjunger företagen inte med i den vanliga internetvisan (”information wants to be free” osv osv osv) utan beter sig som ortodoxa fanatiker.

Längst går Apple som inte heller tål religionskritik eller satir, även om jag först tog för givet att bögbotar–appen Exodus International var ett osmakligt skämt á la Carola Häggkvist. Det ruttna äpplet är nämligen en lynnig moralpolis med humörsvängningar som rensar ut minsta lilla hudglimt men nickar gillande åt vrickad bögfobi.

Eller vad säger ni om det här lilla smakprovet från bögbotarappens avsnitt ”riktiga svar”:

Fråga: ”Hur samlar man ihop sig igen efter att ens barn har kommit ut?”.

Svar: ”Det är ganska vanligt att individer med en bögidentitet passar på att komma ut under en längre ledighet. Ditt barn har förmodligen burit på detta länge medan du nu undrar vem som har bytt ut barnet mot en bedragare! Försök i detta läge att inte springa från Gud, utan till honom. Tillåt dig att sörja.”

Det här är inte första gången Äppelhjärnan kör ner i fördomsträsket: förra året godkändes en app som uppmanade folk att ta ställning mot samkönade äktenskap. Vilken hat-app kommer näst?

Egentligen ska man väl inte skjuta budbäraren i första hand, som alla andra företag är Apple rädd att stöta sig med (puckopryda) konsumenter. Därför hoppas jag för allas skull att någon snarast utvecklar en app som botar fördomsfulla idioter.

Slutligen: Även om man verkligen tror på tanken att bögar kan botas finns det skäl att bli upprörd över Exodus International–appen: Den funkar inte.

Publicerad: