”Barnen är i fokus under timmarna vi har ihop”

RELATIONER

Han lever med sociala medier under hela sin vakna tid. Hon är uppkopplad på kvällarna.

Så löser föräldrarna och sociala medieproffsen Fredrik, 38, och Therese Nygren, 36, konflikten mellan nät-tid och barn-tid.

Fredrik Nygren är webbutvecklare och har hämtat hem tidningen som pdf och kollat av nattens nyhetsflöde på nätet innan han kliver ur sängen på morgonen. Sedan är han uppkopplad under hela dagen, i jobbet och på fritiden.

Therese Nygren jobbar som förskollärare och fokuserar helt på barnen under dagen. Det är på kvällarna hon loggar in – med undantag för mejlkoll på lunchrasten.

Paret läser bloggar, använder Facebook och Fredrik twittrar. Han skaffade en Ipad i början av december, som har blivit ”en väldigt nära vän på kort tid”. Han har även gett Therese en Iphone, så att hon kan hålla sig uppkopplad smidigt. Men när barnen Alvin, 8, och Ebbe, 3, är hemma, då har de all uppmärksamhet.

– Det är relativt lite tid vi har ihop på vardagar och de timmarna är väldigt värdefulla. Då har barnen fokus. När de kommer hem och berättar vad de har gjort i skolan – det finns inga sociala medier som slår det, säger Fredrik.

Håller kontakten

Det är efter klockan åtta på kvällen, när barnen sover, som ”det börjar”. Då kan Fredrik hålla koll på sina 250 källor han följer via RSS-flöden. Det är allt från löparbloggar till branschbloggar.

Therese läser mamma- och pedagogbloggar. Och så håller de kontakten med folk. Det som tidigare var telefon- och tv-tid går alltså i dag till sociala medier.

– Jag pratar i princip aldrig i telefon längre. Det är väl bara med mamma, säger Therese.

Regler för sonen

Fredriks stora intresse – ”Han har datorer i varje hörn här hemma” – har smittat av sig både på Therese och äldste sonen. Alvin har eget Facebook-konto, googlar gärna och tittar på Youtube-klipp. De märker att datorn har hjälpt honom också, i läs- och skrivutvecklingen, och att själv hitta information.

Men regler finns. Alvin får sitta vid datorn max två timmar om dagen. Även om föräldrarna Nygren är noga med att inte vara uppkopplade när barnen är hemma görs undantag. De kan ibland titta på klipp ihop.

– Och på lördagar när Alvin har judoträning kan jag sitta och smygfacebooka lite, säger Fredrik. Men då har Alvin uppmärksamheten på annat.