Mindre sex, men massor av glädje

RELATIONER

Sjutusen män om livet som pappa i unik undersökning

Foto: Lek och kärlek Pawel Kobak bär iväg med lilla Elsa för en åktur i rutschbanan i lekparken på Södermalm i Stockholm. Var femte pappa som svarade på Aftonbladets stora nätundersökning ville beskriva sig själva som lekfulla.

Dagens pappa har sämre sexliv. Och mindre tid för sig själv.

Men är glad ändå.

Det visar en ny undersökning på aftonbladet.se.

Nästan 7 000 pappor har svarat på frågor om hur de trivs med livet som förälder. De flesta verkar lyckliga:

 Drygt sju av tio trivs bättre med livet sedan de fick barn.

 Vardagen har blivit roligare, tycker lika många.

Samtidigt har runt två tredjedelar fått det sämre sexuellt. Nästan tre av tio har en sämre relation till sin partner sedan de blev pappa.

Andra saker på vänt

– Sexlivet får stå tillbaka, men de är nöjda ändå – det är väl okej? Tidsandan är att gå in för föräldraskapet. De tänker att andra saker får stå på väntning ett tag – och att det är värt det, säger Ulf Åkerström, legitimerad psykolog och psykoterapeut.

Han tolkar undersökningen som att dagens pappor står med en fot kvar i den traditionella papparollen, och med en i den nya, mer mjuka och jämställda.

– Det påverkar säkert också sexlivet. En man som jobbat åtta timmar och delar på hushållsarbetet kanske inte känner sig så erotisk när han vikt sista tvätten innan han lägger sig halv tolv.

Ulf Åkerström poängterar att realistiska förväntningar är bra: att inse att barn tar tid från annat och att det kan fresta på.

Bra kontakt med barnen

– De som inte trivs med papparollen är de som är för egocentriska. De vill inte ge avkall på ölkvällar med grabbarna, dykning vid Barriärrevet eller vad man nu har för intressen. Man måste se helheten i livet, och det verkar de flesta kunna.

Nio av tio pappor tycker att de har bra kontakt med sina barn. De beskriver sig som kärleksfulla och gillar mjuk uppfostran. Så långt är allt väl. Men många saknar egen tid.

– Männen är på väg att bli lika stressade som kvinnorna. De ska också jobba och ha full delaktighet i hemmet.

Ändå erkänner 28 procent att de tar mindre ansvar för barnen än vad mamman gör. Och att det oftast beror på dem själva.

Delaktighet och närvaro

– De är i alla fall ärliga. Det kan vara lätt att backa om mamman kritiserar hur man gör. Men det är ett faktum att inflytande kräver delaktighet och närvaro.

Ulf Åkerström jämför med fotboll: Den som bara tittar ibland ser det som händelselös och trist. För den som intresserar sig blir det allt mer kul och spännande, och alla nyanser kommer fram.

Pappa-frågorna

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM