4-åring vill inte bajsa på toa

RELATIONER

Hej nanny! Vi har en tjej på snart 4 år som vägrar att bajsa på toa.

Hon är jätteduktig på att kissa på toaletten, hon säger till i tid och blir stolt varje gång hon klarar det. Men hon vill inte bajsa där. Hon går nästan alltid utan blöja men när hon blir bajsnödig vill hon ha blöja på sig. I början tog vi inte på henne någon blöja, men då höll hon sig i en hel dag, så nu tar vi på henne blöjan så att hon inte får problem med magen. Gör vi rätt eller fel? Hur ska vi få henne att bajsa på toa?

Anna

Hej Anna! Er lilla flicka känner sig nog otrygg att bajsa i toan. Barn vill ha kontroll på vad som händer med kroppen, därför kan de tycka att det jobbigt att göra sig av med något som hon inte förstår.

Skaffa en genomskinlig potta och en favoritbok som ni bara använder vid detta tillfälle. Uppmuntra henna att provsitta pottan.

Men visa henne också hur det fungerar med toan, spola ner lite papper, berätta att bajset tas omhand och blir näring så att blommorna kan växa – att det helt enkelt blir något bra av att bajset hamnar i toaletten.

Många barn har det jobbigt med bajsningen just i 4-årsåldern. Skynda inte på det hela, utan ta det i dotterns takt. Lycka till!

Nanny Eva

ARTIKELN HANDLAR OM