Familjerelationer

– Min 3,5-åring vill bara leka ensam!

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Läs hela chattet med nanny Eva Lilja

Tossa säger: Vad gör man med en femårig kille som slår sig själv ibland och säger att han vill gå sönder? Han bor hos oss varannan helg.

   Eva Lilja säger: Världen kan ibland bli väldigt stor för barn i den åldern. Är det tillfälligt, ta en diskussion och berätta hur många som tycker om honom så att han känner att han är älskad. Är det bestående, sök hjälp på till exempel BUP - var inte rädd att söka upp människor som har god kunskap om liknande problem.

johanna säger: Hej min klass är JÄTTESTÖKIG vad ska man göra åt det?? Folk bråkar, pratar på lektionerna, skriker rätt ut! Snälla svara.

   Eva Lilja säger: Jag tycker att det kan vara bra att prata med skolledningen och tala om hur det ser ut. Skolan är skyldig att se till så att situationen blir trygg och säker. Är du elev, prata med din lärare. Hjälper inte det, ta kontakt med trygghetsrådet som ska finnas på skolan.

Vickan säger: Hej, min dotter som är 1,5 ska sluta sitt dagis där hon trivs jättebra och börja på samma som sin storasyster. Det känns visserligen bra, men ändå jobbigt efetrsom hon trivs så bra! Gör vi rätt?

   Eva Lilja säger: Man har inte så mycket val ibland. Om ni försöker vara positiva smittar det ofta av sig på barnet. Om man som vuxen visar att man är osäker, kan det göra att barnen också tvekar. Var övertygade om att detta kommer att gå bra, så kommer hon att acceptera förändringen!

Mamsen säger: Min son som är 9 år vill inte vara på fritids ibland, är det fel av mig att låta honom vara själv hemma med storasyster som är 13 år?

   Eva Lilja säger: Nej, det tycker jag inte. I dagens samhälle är det så många barn som är på fritids och det kan vara svårt att gå undan. Jag tycker att er lösning låter jättebra.

linda säger: Hej

Jag har två barn på 5 resp.3 som skriker väldigt mycket. Treåringen är väldigt mycket för att slåss och är jämt väldigt hårdhänt! Jag har försökt att få honom att lugna ner sig ett antal gånger genom att prata lugnt med honom och så. Och det förstår han - men sen är han där igen! Jag vet inte vad jag ska göra, har du några tips?

   Eva Lilja säger: Barn gör som man själv gör. Är man själv lugn och stilla, brukar de ta efter det. Om man blir arg och stressad smittar det också av sig. Om du är lugn och sansad så lönar det sig i längden, men det kan ta tid! Så håll ut!

säger: Hej! Kul att se er i aktion. Ni är båda duktiga. Undrar dock vad ni har för åsikt om era amerikanska motsvarigheter. Jag förstår inte varför de gör en så "big deal" av att barnen sover med föräldrarna. Det är väl upp till var vad man tycker fungerar bäst, eller hur? Våra barn har fått sova med oss så länge de ha velat, och var så säker... de väljer snart att sova i sina egna rum och sängar. Inte får man jobbiga barn av det. Mina är jättefina och har alltid varit.

Hälsningar Charlotta

   Eva Lilja säger: Jag har tyvärr inte sett de amerikanska programmen, men visst är det upp till var och en att avgöra vad som passar. Sover barnen i din säng och alla trivs, så är det väl jättebra! Man måste känna själv vad man orkar och vill. Vill man ha samliv vuxna emellan så finns det ju så många andra ställen för sådant...

Linen säger: Hejsan! Jag har en son på 12 år som det går bra för i skolan men han har ett fruktansvärt temperament...han kan få riktiga utbrott och då kan man inte kommunicera med honom förrän han lugnat sig. Varför gör han så? Annars funkar allt jättebra och han är en go kille.

   Eva Lilja säger: Han börjar bli stor och hormonerna spökar i kroppen. Att lära sig att behärska sig är en svår konst som kan ta lite längre tid för vissa än för andra. En bra idé kan vara att prata om saken medan han är lugn och lära honom hantera känslorna. Känna igen symptomen och ta tag i saken innan det går överstyr. Han kan gå ut, eller stänga in sig i ett annat rum när han känner att han är på väg att bli sådär ilsken.

ylle säger: När jag är hos min kompis som har barn, så brukar den äldsta, en kille på 2 år, slå mig och sparkas bland annat, och då undrar jag vad man kan göra. När det inte är ens eget barn liksom.

   Eva Lilja säger: Var tydlig, säg nej och tala om att du inte accepterar det. Det är ett tokigt sätt att söka kontakt, men troligen är det det han gör. Att slåss är fel väg att gå, föreslå istället att han ska sitta i ditt knä och prata - vänd det dåliga beteendet till någonting bra.

Cristin säger: Jag har en son på 3,5 år som föredrar att leka ensam hemma, han har inga syskon. När grannpojken kommer till oss när vi är ute, så skriker han att han inte vill ha honom där. Han får inte komma till oss. Är detta normalt?

   Eva Lilja säger: Ja, det tror jag. Det är ju hans revir där han känner sig trygg. Försök att gå ut mer, och träffa barn i parken. Kanske är han en liten tänkare och då är det extra viktigt att han kommer iväg och umgås med andra barn en stund varje dag. Men man måste också acceptera att han inte vill att andra barn ska komma till er, prata med de andra barnen eller deras föräldrar.

Jennie säger: Min 2-åring är ovanligt mammig. Han gnäller för allt och det är bara mamma som gäller. Ingen annan "kan" trösta honom. Skall jag gå hemifrån så skriker han efter mig. Så har det varit sedan han var liten. Jag beskyller mig själv eftersom han hade kolik när han föddes och jag bar mkt på honom. Sedan har han värsta humöret och blir vansinnig om han inte får som han vill. Han tar för mkt uppmärksamhet från resten av familjen. Vad skall vi göra?

   Eva Lilja säger: Tvååringen som styr hela familjen är en ganska vanlig situation. Sluta ha dåligt samvete! Att du bar honom när han var liten har inget med saken att göra, men nu är det dags att sätta regler. Är pappa bättre på det, så gå hemifrån en stund och låt honom ta tag i situationen. Det kan kännas hjärtlöst, men är för hans eget bästa. Var positiv och glad när du måste gå någonstans, och gå bara iväg. Ett litet barn ska inte bestämma hemma, det är de vuxnas roll!

marre säger: Hej är det vanligt att en 6-åring grinar som en liten unge om han eller hon inte får sin vilja fram?

   Eva Lilja säger: Ja, det är det absolut. Sexåringen är en skådespelare som har lärt sig att spela ut sina känslor. Det kan vara skönt att grina som en bebis när han eller hon inte får som han vill. Låt det vara, det kommer snart att gå över. Det är mycket känslor och mycket som händer i en sexårings liv!

haj säger: I min familj bråkar vi alltid och jag får alltid göra allt! jag är storasyster i denna familjen! Vet inte hur dom ska förstå att jag har det skitjobbigt!

   Eva Lilja säger: Föreslå att familjen gör ett schema - vilka bitar ska var och en ansvar för? Tala om att du tycker att du får ta en för stor bit. Sätt er ner när alla har tid och är på gott humör och prata igenom det här. Det är ju din pappa och mamma som har skaffat dina småsyskon och det är de som ska ta hand om dem!

Jessie säger: Hur länge ska man amma sitt barn? Kan det bli en ovana om man gör det för länge..?

   Eva Lilja säger: Nej. Amma så länge du själv är motiverad. Sen är det kanske inte så lysande att sitta och amma en tvååring i parken, för det kan se lite skämmigt ut. Amma ditt lite större barn hemma istället.

ann säger: Min 6 åring sover aldrig en hel natt. Han vaknar efter ca 1 timme och sen springar han upp och ner i flera timmar och somnar sedan igen men efter en stund komemr han återigen upp och lägger sig i vår säng. Detta har pågått i 3,5 år nu... vad gör man? Ibland är det som han går i sömnen, ibland är han hysterisk och ibland normal när han vaknar.

   Eva Lilja säger: Lägg en madrass nedanför er säng. Kommer han upp på natten kan han lägga sig där, men ska inte väcka er vuxna. Då har han ändå tryggheten han får hos er.

säger: Jag har tidigare slagit min 5-åriga son löst i handen, då började han lyda mig. Var det rätt metod?

  Eva Lilja säger: Man får inte slå barn enligt svensk lag, och det får man naturligtvis aldrig göra!

säger: Hej! Vad kan jag göra åt min trettonåring som skriker damp etc åt mig, han kan vara go och snäll men vid stress blir han som förbytt och då kommer allt det där... Pappan har tappat tålamodet att prata och ibland tilltar handgripligheter. TIPS???!!

   Eva Lilja säger: Var tydlig. Tala om att du inte accepterar det beteendet. Trägen vinner! Tala om vad damp betyder. Vad gäller pappan så får man inte göra illa sitt barn! Däremot får man vara tydlig och sätta gränser för vad man accepterar. Säg ifrån! Prata med sonen när han är lugn, och var inte rädd för att ta tag i konflikten.

Moderator säger: Sista frågan

säger: Hur ska man tillrättavisa en 13 månaders baby så hon förstår att hon gör fel? Att prata hjälper inte, inte heller att visa med miner och kroppsspråk.

   Eva Lilja säger: Jodå, barn förstår kroppsspråket. Säger du ett tydligt NEJ så förstår barnet det. Barn hör på tonläget vad det är du menar.

Moderator säger: Tack Eva, och alla ni som chattat! Välkomna tillbaka nästa gång.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer