Relationer

Oh vilken orgasm!

RELATIONER

Här är guiden som lockar fram extasen

Hur står det till med din orgasm?

Utmärkt – eller sisådär?

Om det är det senare – det går att ändra på.

Sänk kraven och träna på att skippa orgasmstressen, är experternas bästa tips.

Att få orgasm. Komma. Nå klimax.

Ingen kroppslig funktion är så omtalad, mytomspunnen och höjd till skyarna som orgasmen.

– Den är en enorm euforisk kick, konstaterar Åke Pålshammar, seniorlektor i psykologi vid Uppsala universitet som föreläser och skriver om bland annat hjärnans roll vid kärlek.

Han förklarar orgasmen med att hjärnans belöningscentrum duschas med massor av härliga hormoner, till exempel dopamin och oxytocin.

Resultatet: Rena rama himmelriket.

– Orgasmen kan man väl se nästan som en drog, man vill uppleva den gång på gång, säger Åke Pålshammar.

När orgasmen tystnar

Men vad händer om du inte kan komma? Faktum är att en av fem kvinnor har svårt med det.

Eva Sanner är terapeut, parcoach och författare till bland annat boken Kåt, glad och tacksam – attityden till sex och kärlek som förändrar ditt liv. Genom åren har hon träffat mängder av kvinnor som inte når orgasm.

– Många har börjat fejka och hamnat i en ond cirkel. Partnern tror att de njuter och då kan det vara jättesvårt att plötsligt säga hur det ligger till, säger hon.

Samtidigt tror hon att inställningen till orgasm har förändrats. Det är inte något som vi kräver som ett steg mot jämställdhet, utan en självklar del i ett samliv som är bra för båda.

– Idag kanske vi hellre kräver att båda ska ha möjlighet till verklig njutning. Att sex aldrig ska vara bra bara för den ena partnern. Båda ska vilja ge till varandra för att skapa en gemensam skön upplevelse.

Problem i förhållandet

Så varför uteblir orgasmen? Enligt Eva Sanner beror det ofta på att du har svårt att slappna av. Det kan till exempel vara att du har komplex över din kropp. I stället för att njuta tänker du då på hur du ser ut när ni älskar. Det kan även bero på problem i förhållandet.

– Kanske känner du dig inte uppskattad eller trygg med din partner. Eller att det finns en olöst konflikt, till exempel kring hemarbetet. Även om det kan verka långsökt gör det att du kan ha svårt att ge dig hän i sängen, säger Eva Sanner.

Ta orgasmen i egna händer

Men visst spelar tekniken också roll. Kanske klaffar du och din partner inte riktigt – vilket inte bara är hans fel.

– Hela begreppet att ”få orgasm”, att det är något som partnern ska ge, tycker jag är att utrycka sig lite fel, säger Eva Sanner.

Hemligheten är i stället att visa för din partner vad du gillar. Sedan är det hans tur att lyssna och agera.

Camilla Björkman

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer