M: Fem veckors semester för dagisbarn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-05

"Hur det ska lösas måste varje familj tänka ut själv"

Alla förskolebarn ska ha rätt till fem veckors semester.

Och de ska inte behöva vara mer än 40 timmar i veckan i förskolan.

De förslagen lägger en moderat arbetsgrupp fram på moderaternas framtidskonvent om två veckor.

– De små barnen blir väldigt trötta av långa dagar på dagis, säger förra riksdagsledamoten Inger Koch som är en av initiativtagarna till Sydsvenskan.

Släktingar kan hjälpa

Hur det praktiskt ska gå till med ensamstående föräldrar, heltidsjobb och långa pendlingsresor har hon inget enkelt svar på.

– Hur det ska lösas måste varje familj tänka ut själv. Det finns kanske släktingar som kan hjälpa till, säger hon till tidningen.

Enligt Inger Koch bör skattelättnaderna som regeringen har beslutat om ge föräldrar möjlighet att sluta tidigare på dagen. Om man dessutom bor i en kommun med sänkt kommunalskatt, ökar möjligheterna enligt Inger Koch.

Skattelättnader äts upp

Men förslaget stöter på kritik från Helene Sigfridsson är grundare av Makalösa föräldrar, en förening som tar ställning för ensamstående mammor och pappor.

– Det är en bra idé med fem veckors semester för barnen. Men det måste i så fall skapas möjlighet för föräldrarna att vara lediga så länge, säger hon.

Enligt Helene Sigfridsson måste det skapas incitament som gör det lättare för föräldrar till barn i förskolan att ta ledigt. Enligt henne räcker inte de skattelättnader som har gjorts, eftersom bland annat a-kassan har blivit dyrare och dagisavgifterna har höjts.

Följ ämnen i artikeln