Relationer

Möjligt att bli mamma vid 100

Av: 

Elin Swedenmark

RELATIONER

Inom 30 år kommer kvinnor i alla åldrar att kunna få barn, förutspår forskarna

Biologiska klockan?

Glöm den.

Snart kommer kvinnor att kunna bli mammor vid 100 års ålder, enligt ledande fertilitetsforskare.

Forskare tror att kvinnor kommer att kunna bli gravida i vilken ålder som helst, inom 30 års tid.

Foto: Colourbox

Inom 30 år kommer kvinnor i alla åldrar att kunna skaffa barn. Det förutspår ledande fertilitetsexperter nu i tidskriften Nature. Avancerade tekniker inom konstgjord befruktning kommer snart tillåta forskare att använda hudceller för att skapa spermier och ägg – som sedan blir embryon. Ännu har teknologin inte utvecklats, men enligt biologer kommer detta i framtiden att kunna ersätta IVF-behandlingar.

– Det här kommer att betyda att varje person oberoende av ålder kommer att kunna få barn – nyfödda skulle kunna få barn liksom 100-åringar, säger biologen David Solter, från Institute of Biology i Singapore.

Barn till alla som vill

– Målet kommer fortfarande vara att försöka ge barn till dem som inte kan få dem och ta bort barn från dem som inte vill ha dem, säger David Solter. Zev Rosenwaks, chef för the Center for Reproductive Medecine and Infertility i New York tror att vi helt kommer att kunna utplåna ofruktbarhet framöver.

– Jag tror att vi kommer att kunna skapa ägg och spermier till vem som helst, säger han i Nature, uppger Daily Mail.

Forskarna förutspår också att det kommer bli möjligt med havandeskap i en artificiell livmoder, att vi kan få IVF-behandlingar till lågkostnadspris och, mer kontroversiellt, embryon avsedda för experiment.

Många kritiska

Men IVF-pionjären Alan Trounson menar att den här sortens teknologi kommer att skapa debatt. Han menar att det skapar frågor kring hur säkert och hur etiskt det är att kvinnor skulle kunna bli gravida allt senare. Ändå är han positiv till utvecklingen.

– Jag tycker att människor ska få ett val, säger han.

Många är också kritiska mot att allt äldre kvinnor kommer att kunna få barn på konstgjord väg. Sally Russell driver en stödgrupp för mammor på nätet, och hon tycker det låter märkligt med 100 år gamla mödrar.

– Jag undrar vem som skulle vilja ha ett barn vid den åldern.

Publisert: