Christina blev kallad för sent

avMary Mårtensson

Sex av 21 län struntar i att kalla unga kvinnor till mammografi

Foto: BJÖRN LINDGREN
upptäckte tumören själv Christina Hanström, 48, hade tre stora tumörer i bröstet. Hon är en av de kvinnor som kallades till mammografi för sent. Då var hon 46 år och hade bara en vecka tidigare opererat bort sitt vänstra bröst på grund av bröstcancer. Hon upptäckte, som så många andra kvinnor, tumören själv.

Vart tredje län riskerar unga kvinnors hälsa och struntar i kravet på mammografi från 40 år.

Det avslöjar en ny rapport från Cancerfonden.

Christina Hanström, 48, är en av de kvinnor som kallades för sent.

Ursula Tengelin, Cancerfonden.

För två år sedan skärpte Socialstyrelsen riktlinjerna för bröstcancervården. Kravet är att alla kvinnor mellan 40 och 74 år ska kallas till gratis mammografi vartannat år.

Men sex av 21 län struntar i 40-års gränsen: Västerbotten, Jämtland, Värmland, Örebro, Blekinge och Skåne. Där får kvinnorna vänta tills de är mellan 44 och 50 år. 

– Jag blir upprörd. Mammografi är en dokumenterat effektiv metod för att upptäcka bröstcancer tidigt. Ändå följer man inte riktlinjerna. Bostadsorten avgör. Det är inte rimligt, säger Ursula Tengelin, generalsekreterare på Cancerfonden.

”Livsavgörande”

För kvinnor mellan 40 och 50 år som får bröstcancer – men bor i fel län – kan konsekvenserna bli förödande.  I dag vet forskarna att 60 procent av alla tumörer upptäcks genom mammografi.

– Det kan vara livsavgörande. Tumörerna kommer inte upptäckas om inte kvinnorna hittar dem själva, säger Ursula Tengelin.

Sen upptäckt ger en sämre prognos.

– Att tumören upptäcks tidigt är den bästa livförsäkringen. Därför är det cyniskt att man inte satsar på det här. Det förorsakar onödigt lidande, säger hon.

Christina Hanström kallades till mammografi när hon var 46 år.

– Då hade jag redan fått bröstcancer och precis opererat bort mitt vänstra bröst.

Är sjukskriven

Det var i augusti 2006. En vecka senare kom kallelsen.

Då bodde Christina Hanström i Stockholm. För en månad sedan flyttade hon med sin man och 11-åriga dotter till Grevie utanför Båstad för att få lugn och ro.

Hon har fått hjärtsvikt som en biverkning av cancerbehandlingen med Herceptin och är sjukskriven från sitt arbete som civilekonom.

– Min tumör hade absolut varit mindre om jag hade kallats till mammografi tidigare, säger Christina Hanström.

– Om tumören upptäckts i tid – så tror jag att jag hade klarat mig mycket bättre. Att ta bort bröstet spelar ingen roll för min del. Det är ingen grej. Men att överleva, att klara livet, det är vad det handlar om, säger hon.

Hur vågar ni?

Varför spelar ni rysk roulette med unga kvinnors liv?

Mary Mårtensson, reporter på Kvinna-redaktionen.

Sex län struntar i att kalla kvinnor från 40 år till mammografi. De väntar tills de är 45 eller 50 år. Det handlar om tiotusentals – kanske hundratusen – kvinnor.

Hur vågar ni vänta?

Den som vet det allra minsta om bröstcancer skulle aldrig ta risken.

?Vi vet att 60 procent av all bröstcancer upptäcks med mammografi.

?Vi vet att nästan tusen kvinnor mellan 40 och 49 år får bröstcancer varje år.

?Vi vet också att antalet ökar hela tiden.

Unga kvinnor har ju allt att vinna – kanske 40 år – på att cancern upptäcks i tid. Många av dem är mammor.

När ni väl kallar dem kan det vara för sent. Då kan bröstcancern ha hunnit sprida sig – och kvinnorna kommer att dö i sjukdomen.

Ni riskerar de unga mammornas liv.

Ni riskerar att göra deras barn moderlösa.

Jag har skrivit om bröstcancer i sju år och intervjuat drabbade kvinnor – men tyvärr upplevt att flera av dessa mycket unga kvinnor gått bort i sjukdomen. Kanske hade deras liv kunnat räddas om de hade ingått i mammografiprogrammet.

Följ reglerna!

Så kan ni rädda livet på fler unga kvinnor och mammor.