Det är för farligt för småungar

Publicerad 2011-06-30

Robert Collin

Jag dödade en skatunge i dag. Han stod på vägen, på min väghalva när jag kom med bilen. Den var ju inte riktigt vuxen situationen och tänkte inte flytta på sig i första taget. Samtidig kom en bil från andra hållet, så jag kunde inte väja. Men sakta ner gick bra, och det gjorde jag. Min bil stod nästan still när skatan flög i väg. Tyvärr utan att se sig för. Skatan kunde bara analysera en trafiksituation i sänder och flög i väg utan att ens tänka på att det kunde komma en bil från andra hållet.

Smack. Död.

Det kunde ha varit ett människobarn. Barn klarar inte heller den komplexa miljön i trafiken. De ser kanske en bil, men inte två. Eller så ser de en kompis, eller mamma, eller bollen som rullar ut på gatan och då glömmer de allt annat.

Det räcker med lite rullgrus och vrida på huvudet samtidigt för att det ska gå illa.

Ändå tycker många föräldrar att de kan släppa ut barn som inte ens börjat i skolan i trafiken. Ärligt talat förstår jag inte hur de tänker. Jag har aldrig varit överbeskyddande med mina egna ungar men jag har stor respekt för trafiken. Det är alldeles för farligt där för att bilar och småungar på cykel ska kunna vara där samtidigt. Ja, helst ska barnen inte vara där till fots heller. Inte utan någon vuxen att hålla i handen i alla fall.

Följ ämnen i artikeln