”Folk säger ofta att de är imponerade”

avErik Olsson

Mikko och Pia har toppjobb – och många små

Foto: Felipe Morales
Stor familj Mikko och Pia följer trenden med en fyrabarnsfamilj. ”Det är inte jobbigare med fyra barn än med ett”, säger Pia.

Mikko, 42 och Pia Larch, 41 har båda framgångsrika yrkeskarriärer. Samtidigt har de skaffat fyra barn.

– Folk säger ofta att de är imponerade, framförallt av Pia, säger Mikko.

Barnen i familjen Larch är minst sagt aktiva. Vendla, 10, dansar, rider, spelar fiol och tränar kickboxning. Josef, 7, tränar judo och snart simning. Vilhelmina, 5, tränar judo, dans, ridning och gymnastik. Och minstingen Ceasar, 3, har precis börjat i gymnastik.

”En stark kvinna”

– Min fru vill att de ska prova så mycket som möjligt medan jag nog hellre skulle ta det lite lugnare. Men min fru är en stark kvinna så hon vinner, säger Mikko och skrattar.

Han är ingenjör och hustrun Pia hydrogeolog med en chefposition.

Hur hinner ni med allt?

– Det är inte särskilt mycket jobbigare med fyra barn än med ett. Dels håller de varandra sysselsatta. Dels ger fler barn mer energi, säger Pia.

Hon tillägger att ett flexibelt jobb är mycket av nyckeln till vardagslivet.

”Jobba kvällar”

– Det gör att vi har möjlighet att styra våra arbetstider. Ibland får jag jobba på kvällar och nätter, säger Pia och konstaterar att detta även syns tydligt på dagiset i Bromma utanför Stockholm.

– Här bor ganska många karriärmänniskor. Men när man kommer till dagis klockan fem är det knappt en unge kvar. Det ligger helt klart status i att ha tid att umgås med sina barn.

ARTIKELN HANDLAR OM