”Gynläkaren ska vara en kvinna”

RELATIONER

Men patienterna får snart inte välja kön på sin doktor

Kvinnor i södra Sverige ska inte längre få välja kön på sin gynekolog.

Manliga gynekologer känner sig diskriminerade.

Foto: Männen diskriminerade Nu känner sig de manliga gynekologerna i södra Sverige diskriminerade. Det vill man råda bot på genom att ta bort möjligheten för patienterna att välja kön på sin gynekolog. ”Det var det värsta jag har hört”, säger privatgynekologen Inger Hansson.

Kvinnoklinikerna på sjukhusen i Skåne, Halland, Kronobergs och Blekinge län har bestämt sig för att strama upp reglerna, skriver Helsingborgs Dagblad.

Lättare med kvinna

– Det var det värsta jag har hört. Det strider ju helt mot det fria läkarvalet, säger Inger Hansson, privatgynekolog i Trelleborg, till Aftonbladet.

Många kvinnor vill inte undersökas av män.

– De vill hellre ha en kvinna i den här utlämnande gynundersökningen. Det måste man respektera, det kan ju vara mycket som ligger bakom det. Förutom utsatthet så handlar det om att man i förtroende kan prata om sina problem, det kanske är lättare med en kvinna, säger Inger Hansson.

”Upp till var och en”

En av förklaringarna till de nya direktiven är att manliga gynekologer känner sig diskriminerade.

– Jag har stött på kolleger som känt sig diskriminerade. Väljer man bort någon på grund av kön, då är det könsdiskriminering, men om man känner sig diskriminerad eller inte det är ju upp till var och en, säger Pelle Lindqvist, överläkare på förlossningen i Malmö.

Det är i akutsituationer problemen kan uppstå när resurserna inte finns.

Har blivit bortvald

– Det finns vissa som ringer och vill veta om det är en manlig eller kvinnlig och när det är manlig så kommer de inte, säger Pelle Lindqvist.

Han vill vara generös och tillgodose patienter så långt det går.

– Jag har själv blivit bortvald men då har det varit ömsesidigt. Då stämmer inte de personliga vibbarna. På det planet tycker jag man ska vara väldigt liberal med att byta.

Kvinnor som har särskilda skäl som till exempel övergrepp ska fortsättningsvis kunna välja.

Ska en kvinna få kräva en en kvinnlig gynekolog?

Marie Knutmark, 24, studerande, Trollhättan:

Eva Friberg, 50, bussförare, Göteborg:

Cecilia Nämvik, 32, kundsupport, Stockholm:

Pernilla Vester, 32, frisör, Lidköping:

Lis-Mary Burlin, 70, konstnär, Partille:

Karin Johansson