Drömsex? Nej, sömnsex!

RELATIONER

Sex i sömnen vanligare än vetenskapen trott

Alla har ibland sexdrömmar när de sover – men för en del är det inte en dröm utan verklighet.

Att ha sex i sömnen är ett vanligare fenomen än vetenskapen trott, skriver tidningen New Scientist.

Foto: Sex i sömnen kan vara vanligare än man tidigare har trott.

Det finns de som går i sömnen, pratar i sömnen, skrattar i sömnen – och så det finns också de som har sex i sömnen. Amerikanska och kanadensiska forskare kallar det för ”sexsomnia”, och har i dag varken förklaring eller bot för det.

Det är inget farligt i sig, men kan ofta leda till problem i relationer.

– Det stör mig verkligen att jag inte kan kontrollera det. Det skrämmer mig eftersom jag inte tror att det alls har att göra med min partner, och jag vill inte att detta ska ställa till problem för oss i det långa loppet, säger Lisa Mahoney, som lider av sexsomnia, till New Scientist.

Som att gå i sömnen

– Oftast sker sömnsex mellan två personer som redan är tillsammans, säger Mark Pressman, en sömnspecialist vid Lankenan Hospital i Pennsylvania, till samma tidning.

– En del partners avskyr det, andra tolererar det. Vid sällsynta tillfällen hör vi talas om de som faktiskt föredrar sömnsex framför vaket sex, fortsätter han.

Forskarna ser det som en variant till att gå i sömnen, ett tillstånd där den drabbade liksom fastnar mellan sömn och vaket tillstånd. Det är inte lika vanligt som att gå i sömnen men en ny undersökning antyder att det är vanligare än vad man inom läkarvetenskapen trott.

Någon bot finns alltså inte men man tror att stress och sömnbrist kan vara utlösande faktorer.

Anna Andersson