Relationer

Tio hemliga sexknep för en lycklig relation

RELATIONER

Experterna: Sexlivet är nyckeln till ett passionerat och hållbart förhållande

De gör det inte varje dag.

De har roligt.

Och de tror helt och fullt på snabbisen.

Här är knepen som ”lyckliga par” tar till för att hålla sin relation i god form.

Sexlivet är nyckeln till ett långt och lyckligt förhållande.

Det är utgångspunkten när tidningen Redbook magazine listar de tio hemliga sexknepen för en lycklig och hälsosam relation.

Det här handlar inte om sexställningar eller avancerade lekar – det handlar om att få ett sexliv som får er känna att ni står varandra närmare varandra än någonsin förut.

Här är knepen – så gör lyckliga par för att bli ännu lyckligare.

1) De får till det. Punkt.

Ni behöver inte ”få till det” varje dag – eller ens en gång i veckan för den delen – men de lyckligaste paren har sex på regelbunden basis. Det säger Tina Tessina, författare till boken How to Be a Couple and Still Be Free. Sex förstärker känslan av samhörighet och närhet.

– Par som inte håller igång sexlivet lämnar ett stort tomrum i sitt förhållande, där andra personer kan bli intressanta och attraktiva, säger Tessina.

Med detta inte sagt att det är en katastrof om det dröjer veckor mellan gångerna ibland. Poängen, menar experterna, är att ni båda är nöjda med hur ofta ni har sex.

2) De rör vid varandra – även utanför sovrummet

Glöm inte att ta i varandra! Kramas, eller rör vid varandra i förbifarten.

– Det finns fem grader av beröring, och i de bästa äktenskapen använder paren regelbundet minst fyra av dem, säger Barry McCarthy, äktenskaps- och sexterapeut och författare.

Många par har bara två lägen – samlag eller ingenting alls, och när så är fallet blir det ofta 'ingenting alls' som vinner, förklarar han. Om en kyss eller strykning över ryggen alltid leder till sex kan paret sluta ta i varandra – om de inte just är ute efter sex.

Satsa i stället på att en regelbunden fysisk kontakt så att beröring känns mer naturligt.

3) De har försoningssex

Försoningssex är kanske inte alltid lika passionerat och vilt som på film, men det är bra för förhållandet.

Varför? För att ni bygger upp intimiteten även under jobbiga perioder, och det är nyckeln till en hållbar relation, menar Tessina. Att vara intim är också ett sätt att visa att ”nej, jag kanske inte är överens med dig, men vår kärlek finns kvar ändå”.

4) De sexstrejkar aldrig som straff

– Att uttrycka sin ilska genom att sexstrejka är att göra sitt sexliv dödsdömt, säger Tessina.

När sex blir en del i ett maktspel mellan er två kommer det skapa en ovilja att vara intima överhuvudtaget.

I stället för att vända dig bort från honom i sängen nästa gång du är irriterad – prata ut, utan att blanda in ert sexliv.

5) De förväntar sig inte Hollywood-sex

Vi kan alla föreställa oss det; levande ljus, böljande lakan och vackert älskande som kulminerar i simultana stjärnsprakande orgasmer.

Men det händer nästan aldrig, menar McCarthy.

– Om ni lyckas ha Hollywood-sex en gång i månaden så gör ni ett bra jobb, om ni har två barn och två jobb dessutom, säger han.

Enligt McCarthy är upp till femton procent av alla erotiska möten mellan gifta par inte njutbara – för någon av parterna.

– Säkra par vågar ha sexfria kvällar eller sämre sex utan att tro att något är fel – men de skjuter inte upp sex tills planeterna står rätt och allt är perfekt heller.

6) … men de ägnar sig åt "specialsex" ändå

Okej, ni kanske har speciellt sex på er årsdag varje år. Men par som ägnar sig åt lite mer speciella äventyr oftare än så gör sitt äktenskap en ännu större tjänst.

Laura Berman vid the Berman Center in Chicago menar att själva ansträngningen i sig – att boka en mysig hotellnatt eller bara att bära ett sexigt nattlinne, sänder ett viktigt meddelande till din partner: att du fortfarande bryr dig. Och variation är kryddan för ett bra sexliv.

7) De kan det ultimata knepet för intim kontakt

Tre ord: Ögonkontakt under orgasm.

– Att dela ett så känslosamt och sårbart ögonblick medför en stor dos intimitet till ert förhållande, säger Berman, som konstaterar att många missat detta enkla sängkammarknep.

8. De kan röra sig mellan vardagstristess och passion

– Det är svårt att ställa om från vardagsstämningen, när ni till exempel betalar räkningar, till en sexig stämning, säger Tessina.

Men det finns knep:

– Kanske en av er sträcker ut sig på soffan och bjuder in den andra att lägga sig intill. Eller så säger någon av er 'Oj, det är ingenting på tv i kväll, vad ska vi då hitta på?”

9) De är lekfulla

Ha roligt ihop!

– Om ni delar humor visar det att ni har bra kommunikation och förstår hur den andra fungerar, säger Tessina.

Att ha ett lekfullt förhållande är avgörande för passionen – Tessina menar att nyförälskelsens intensiva passion ofta slår över i en lekfull flirtighet.

10) De tror på ”snabbisen”

Snabbt sex kan vara bra sex.

– Snabbisar är viktiga för att de är effektiva – vi har inte timmar att spendera på oändligt älskande, menar Tessina.

Laura Berman håller med:

– Även om sex inte är allt, så är det – när det inte fungerar – något som skapar problem i relationen. Par som regelbundet har sex har det bättre på alla plan.

Källa: Redbook magazine

Wendela.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer