Så här studsar du säkert

RELATIONER

Olyckorna har tiodubblats – här är tipsen som minskar skaderisken

Foto: Hoppar säkert. Sjuårige David Almqvist bröt armen efter en studsolycka förra sommaren. Nu hoppar han alltid ensam på studsmattan.

Studsmattan syns numera i var och varannan trädgård.

Att hoppa upp och ner har blivit superpoppis, framför allt hos barn.

Men det är viktigt att ha koll på riskerna och hoppa smart.

– Föräldrarna måste skydda barnen – ingen låter sitt barn åka bil utan säkerhetsbälte, säger överläkaren Ingemar Allvin.

Slog larm

Förra sommaren slog ortopedkliniken i Örebro larm om det ökande antalet olycksfall med barn och studsmattor. De i särklass vanligaste skadorna var på armbåge, underarm och handled.

En tredjedel av de 24 barnen mellan 4 och 13 år som gjort sig illa på studsmattor behövde opereras och ytterligare tre fick sövas för att rätta till felställningar. Nästan hälften krävde narkos.

– Flera av de yngre barnen hade skadats för att de hoppat bredvid äldre och tyngre barn och landat bredvid mattan. Den här typen av skador är inte helt banala, vill det sig riktigt illa kan de ge men för livet, säger Ingemar Allvin, överläkare och ansvarig för olycksfallsvården på ortopedkliniken i Örebro.

Även Konsumentverket har noterat den stora ökningen av skador som skett under senare år och lägger inom kort ut information på webben med skadestatistik och tips på hur man undviker skador.

Råd från USA

– Där kan du bland annat hitta råd från den amerikanska produktsäkerhetsmyndigheten. Studsmattan har ju funnits längre i USA än i Sverige, säger Henrik Nordin sakkunnig på Konsumentverket.

Vad är då allra viktigast att tänka på för de föräldrar som vill köpa en studsmatta till sina barn i sommar?

– Att inte för många barn hoppar samtidigt på mattan. Krockar står för över hälften av skadorna, säger erfarne studsaren Olle Göransson på Studsexperten i Göteborg.

Läs mer

Tio säkra tips för mattan

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM