Relationer

”Ska jag låta min blivande frus ex komma på vårt bröllop?”

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Bröllopskoordinatorn Tove Leijon chattade med läsarna

Jonas säger: Hur vanligt är det med vinterbröllop och kan du rekommendera några fina platser för sådant?

Tove Leijon säger: Det är fortfarande ganska ovanligt. Synd tycker jag! Vill man vara säker på snö så rekommenderar jag fjällen!

ea säger: Hej! Vad ska man kasta för ris och var kan man köpa det? Har hört ordet paddyris men någon sa att det bara var ett fågelmatsmärke. I hälsokostaffären sa de Avioriris men det har inte kvar det yttersta skalet som jag trodde var viktigt för att fåglarna inte ska få ont i magen... Hjälp mig ur ris-djungeln!

Tove Leijon säger: Det finns tom hjärtformat, fågelvänligt ris att köpa på webbutiker. Jag rekommenderar blomblad. De är ofarliga och gör sig mycket bättre på bild.

ebba säger: Hej. jag och min tjej har ett litet problem inför bröllopet, själva festen. Min släkt är troende och dricker inte alkohol. Min tjejs släkt dricker men jag vill inte nästan ha nåt alkohol med på denna dag. Kanske lite vin till maten, det är det enda. Hur skall man göra i denna fråga?

Tove Leijon säger: Det får ni nog känna efter själva. Tar din släkt illa upp får ni välja alkoholfria viner med omsorg. Finns väldigt goda!

Rut säger: Ska man ha vigselringen innanför eller utanför förlovningsringen?

Tove Leijon säger: Utanför är det mest vanliga.

ebba säger: Hej! När anser du man skall börja planera för sitt bröllop. Vi skall ha vårat nästa år i juni?

Tove Leijon säger: Eftersom juni är en populär månad bör ni boka upp lokal, vigselplats och de delar som är viktigast för er ganska snart. Sedan kan ni ta en liten paus...

An säger: Hur ska man egentligen göra med tärnorna, ska man betala deras kläder eller ska de göra det själva? Vad är vanligast?

Tove Leijon säger: Om bruden vill bestämma tärnornas klädsel bör hon även betala. Vanligast är nog att de betalar själva.

ebba säger: Hej. Hur fixar men med bordsplaceringen? Om man inte vill ha saker i present utan bara pengar till en resa – hur säger man det på ett fint sätt?

Tove Leijon säger: Vid bordsplaceringen finns det några regler man inte bör bryta, annars är grundregeln att placera så alla får en så trevlig middag som möjligt! Det är helt ok att önska sig bidrag till resa eller annat.

Karin säger: Vi har tänkt ta ut en kuvertavgift för våra gäster. Jag förstår att storleken på kuvertavgiften måste stå i förhållande till de faktiska kostnaderna, men vilka kostnader handlar det om? Mat, lokalhyra, catering, transporter till vigsel och fest (vi kommer chartra en buss), underhållning, m.m.?

Tove Leijon säger: Oj vad svårt! Det beror på var i Sverige, vilken typ av lokal mm. mm. Mellan 200 och 2000 per person!

Delembo säger: Hennes ex vill närvara. Jag tycker det känns förnedrande, men hon säger att han är viktig för henne. Bör jag låta honom få komma?

Tove Leijon säger: Det måste ni prata igenom ordentligt. Det är viktigt att ni båda känner er bekväma på bröllopet. Om det känns olustigt för dig tycker jag att du ska stå på dig!

Emma säger: Om man inte vill ha bordsplaceringen vid honnörsbordet som seden säger hur gör man då? Jag skulle vilja att min svärföräldrar sitter närmast oss för det är de vi har bäst kontakt med. Jag har aldrig haft speciellt bra kontakt med mina egna föräldrar och tycker det känns dumt att ha dom närmast.

Tove Leijon säger: Man kan bryta alla etiketter om man vill. Bara ni stämmer av innan med berörda så det inte blir någon otrevlig överraskning för någon.

hanna säger: Hej Tove! Det är två månader kvar till min stora dag. Något jag bör tänka på så här i sluttampen? Det mesta är klart. Transport, kläder, vigselförrättare, intyg, mat, ring, dj, hotellrum, inbjudan, festprogram, blommor. Men är det något man brukar glömma?

Tove Leijon säger: Att ta hand om sig själv och varandra! Gå igenom logistiken dagarna innan och på bröllopsdagen så ni inte själva har några arbetsuppgifter. (Vem som hämtar buketten, tar med presenterna mm. mm.)

Delembo säger: Hur vanligt är det att ge morgongåva med dagens traditioner?

Tove Leijon säger: Så gott som alla ger sin brud en morgongåva. Det blir även mer vanligt att även mannen får något speciellt.

Forsfors säger: Finns det några bra tips på hur man får gästerna att stanna länge på bröllopet? Var på ett för nåt år sedan då de flesta gästerna bara åt och pliktskyldigt dansade en dans och sedan drog iväg ut på krogen eller hem eller till nästa fest, inte roligt för brudparet.

Tove Leijon säger: Bra band eller DJ är A och O för en lyckad fest! Även toastmastern är otroligt viktig så middagen flyter och inte blir för seg och utdragen så gästerna somnar in ;-)

sommar06 säger: Om man vill försöka hålla kostnaderna nere kring bröllopet, vad föreslår du att man skall spara in på?

Tove Leijon säger: Antal gäster! Bjud bara era riktigt nära och kära.

emma säger: hur gör man om man har en släkt som jag inte tror kommer att hålla tal? jag vill att våra nära och kära skall säga nåt vackert till oss.

Tove Leijon säger: Hör dig för lite försiktigt (via syskon el dyl). Det är svårt att tvinga de som tycker det är obehagligt, men man kan förselå att de skriver ner något som toastmaster läser upp åt dem isf.

förevigt säger: Tycker du det är fel att önska sig pengar som bröllopspresent?

Tove Leijon säger: Det tycker jag inte! Många som gifter sig idag har redan satt bo och behöver inga fina vaser etc. Undanber man sig presenter helt så får man i allafall. Då är det bättre och roligare för alla om pengarna går till något riktigt uppskattat.

Forsfors säger: Presentöppning kan ju vara något som gör festen avslagen, men jag tror att en del av våra gäster skulle bli besvikna om de inte fick vara med när presenterna öppnades. har du någon smart lösning? tack för att du är här och hjälper oss förresten.

Tove Leijon säger: Det är bara roligt - tack! Ett förslag är att ha en mindre brunchbjudning nästa dag för de som är intresserade. Alternativt att man ber någon öppna presenterna och "ställa upp dem" under kvällens gång.

Birgitta säger: Hur skall vi göra med vår bordsplacering utöver föräldrarna? Prästen är kvinnlig och vi har 3 systrar. Inga mor/farföräldrar i livet. Kan man sätta flera tjejer på rad?

Tove Leijon säger: Känner ni prästen väl? Man glömmer ofta att bjuda med deras respektive... Ibland måste man placera flera damer vid varandra. Annars får man minska ner på honnören eller blanda in andra lämpliga herrar.

lolle säger: Hur gör man för att undivka pinsamma tal? Jag var på ett bröllop förra sommaren där en talare nästan skämde ut bruden...man kan väl knappast maila runt och varna..;) Tacksam för svar!

Tove Leijon säger: Be dem läsa mina svar från artikeln på Aftonbladet.se igår!!!

Man kan också be toastmaster framföra er önskan när de anmäler talet.

Moderator säger: Tack Tove och alla chattare för en bra chatt!

Tove Leijon säger: Tusen tack själva - och lycka till!

Läs också

Publisert: