”Här kallas vi skolflyktingar”

Familjen Himmelstrand emigrerade till Åland för att kunna hemskola sina barn

När familjen Himmelstrand nekades att undervisa sina barn i hemmet flyttade de utomlands.

Till Åland.

– Här kallas vi svenska skolflyktingar, säger Jonas Himmelstrand.

När äldste sonen, i dag 18 år, uppvisade inlärningssvårigheter av autistisk karaktär blev familjen tipsade om hemundervisning.

– Jag var skeptisk, tyckte att det verkade förfärligt. Att ha barnen hemma jämt, det kan väl aldrig fungera, berättar Jonas Himmelstrand.

Goda resultat

Men till slut testade de – och sonen visade goda resultat.

Även dottern, i dag 14, började undervisas hemma då hon inte trivdes i skolan.

Men plötsligt sa Uppsala kommun nej – dottern skulle börja i vanlig skola.

I flera år stred familjen, men när den nya skollagen kom fann de inget alternativ utan flyttade hastigt till Åland. Här studerar nu även yngste sonen, åtta år, hemifrån.

Finland har läroplikt

– Det är ett fullständigt annorlunda land! Jag var på finska Skolverket precis när vi kom hit, jag berättade hela vår historia och generaldirektören sa bara: ”Välkommen till Finland!”. Här finns läroplikt i stället för skolplikt, och utbildning är föräldrarnas ansvar, inte statens. Här talar vi om att vi ska hemundervisa, vi ber inte om lov.

Ett par, tre timmar varje dag ägnas åt formella studier hemma, men det mesta lärandet sker spontant. Både Tamara, utbildad fiolpedagog, och Jonas, som utbildar i pedagogik, är lärare åt barnen, som gör prov på en skola varje år.

Skulle ni vilja flytta tillbaka till Sverige?

– Jag vet inte. Det är familjevänligare klimat här. Men för våra barn och framtida generationer skulle jag vilja att det förändras i Sverige.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN