Relationer

Carina Rydbergs nya skandalbok

RELATIONER

Konstnären Ernst Billgren i huvudroll som svekfull make. Jesús Alcalá hängs ut som offer för en djävulsformel.

Hennes förra bok "Den högsta kasten" vållade storm i litteratursverige.

Snart kommer Carina Rydbergs nästa roman "Djävulsformeln".

Och nu går hon ett steg längre.

Konstnären Ernst Billgrens förmåga och oförmåga som älskare beskrivs in i minsta detalj.

Och över Jesús Alcalá uttalar hon en djävulsformel i boken så att det ska gå riktigt illa för honom. Det är hämnden för att han skrivit en kritisk artikeln om "Den högsta kasten" i Dagens Nyheter.

"Djävulsformeln" lanseras som en självbiografisk berättelse om dödskräck och dödsfixering av förlaget. Carina Rydberg skildrar en kvinna som tillbringar en stor del av sin tid på olika restauranger och barer i Stockholm. En kväll träffar hon Ernst Billgren och hans älskarinna. Deras möte leder så småningom till att Billgren och kvinnan, huvudpersonen i romanen, fortsätter sin bekantskap i sängen. Vad Ernst Billgrens hustru Helene tycker framgår inte av boken.

"Carina Rydbergs förlorade heder" var rubriken på den uppgörelse som Jesús Alcalá gjorde med henne i Dagens Nyheter. När hon läst artikeln uttalar kvinnan i romanen en förbannelse över honom, dag efter dag. Kraften i förbannelsen måste vara så stark att den slår igenom i massmedia.

Ett problem är att Alcalá bor på Österlen och för att nå honom med förbannelsen måste hon skaffa sig en smittbärare. Den rollen viker hon för sin gode vän författaren Klas Östergren, som intet ont anande träffar henne i Göteborg. Även Östergren är bosatt på Österlen.

Några dagar senare inflyter den första av en rad artiklar i Dagens Nyheter om Jesús Alcalá och de misstankar som riktas mot honom. Alcalá påstås ha förskingrat pengar till ett biståndsprojekt i Paraguay. Hennes förtjusning verkar inte känna några gränser inför den intensiva mediala granskning som den förre Amnestyordföranden får utstå.

Även huvudpersonen i "Den högsta kasten", en advokat vid namn Rolf, har fått en djävulsformel uttalad över sig. Hans äktenskap slutade i skilsmässa efter bokens publicering, precis som Carina Rydberg hade önskat i sin roman.

"Djävulsformeln" utkommer på Albert Bonniers förlag den 27 oktober.

Carina Rydberg själv vill inte kommentera den kommande romanen.

-Det är för tidigt att säga något. Det är intervjuer nästa vecka, innan dess säger jag inte ett dugg, säger hon.

FAKTA/Carina Rydberg

FAKTA/Den högsta kasten

Ingalill Mosander

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer