”Jag saknar mina armar och ben”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-24

Tvillingarna var lika som bär – innan sjukdomen slog till

BÅDA FICK HJÄRNHINNEINFLAMMATION Tvillingbröderna Edward och William, 7, drabbades båda av hjärnhinneinflammation. Medan William klarade sig utan men var Edward var nära att dö. Han överlevde, men tvingades amputera både ben och armar.

LONDON

Olika falla ödets lotter. Även för tvillingar.

William besegrade hjärnhinneinflammationen.

Edward tvingades amputera armar och ben.

Vid ett och ett halvt gick det knappt att skilja tvillingarna åt.

Mardrömmen för familjen Bright från Ripley mellan Derby och Sheffield började i februari. Edward, den ene av de sjuåriga tvillingbröderna, klagade över halsont och illamående.

Mamma Clare, som jobbar som läkarsekreterare, misstänkte hjärnhinneinflammation och larmade ambulans när hon upptäckte utslag på pojkens kropp.

Edwards tvillingbror, William, drabbades av hjärnhinneinflammation vid 13 månaders ålder. Han tog sig igenom sjukdomen utan men.

Edward hade inte samma tur. På sjukhuset i Derby fortsatte mardrömmen.

”Hjärtslitande”

– Det är hjärtslitande att ha ett barn som drabbas av hjärnhinneinflammation. Att det händer båda två är fruktansvärt. Jag var utom mig av oro, kunde inte förstå att det var sant, säger Clare Bright till Sunday Mirror.

Läkarna slog fast att Edward drabbats av epidemisk hjärnhinneinflammation och blodförgiftning. Tillståndet var livshotande. Clare och hennes man, Steve, vakade vid hans sida.

50 procents chans

– Hans ben började svartna framför våra ögon. Jag blev skräckslagen när jag insåg att det var allvarligt, säger Clare.

Läkarna gav Edward 50 procents chans att överleva. Han tog den, men fick betala ett högt pris. När han vaknade efter två veckor i koma hade läkarna amputerat hans ben. Senare miste han även armarna.

– Det var ett fasansfullt beslut att fatta. Ingen förälder vill att deras barn ska mista sina lemmar, men för oss var det enda möjligheten. Vi ville ju att han skulle överleva, säger Clare.

Brorsan ställer upp

Edward har sakta men säkert återhämtat sig och blev i mars utskriven från barnsjukhuset i Birmingham.

William gör allt för att hjälpa sin bror. Häller upp ett glas juice och för det till Edwards mun, lika naturligt som om det vore hans egen.

”Otroligt tapper”

– Edward sa nyligen: ”Mamma, jag saknar verkligen mina armar och ben”. Då kändes det som att mitt hjärta slets i bitar, säger Clare Bright.

– Men Edward har varit så otroligt tapper och stödet från William har hjälpt honom genom de mörkaste stunderna. De ställer verkligen upp för varandra.

Bakterien kan döda på några timmar

Stefan Holm

Följ ämnen i artikeln