”Jag gör allt för Pedro”

RELATIONER

Penélope Cruz om enda mannen i hennes liv

1 av 3 | Foto: TUFF INSPELNING Spanska Penélope Crux har hyllats för sin insats i ”Att återvända”. Men det var en tuff inspelning: ”När arbetsdagen är slut är jag som en zombie. Min mamma blir så rädd när jag kommer hem efter inspelningen och är vit som ett spöke”, säger skådespelerskan.

Hyllade Penélope Cruz har fångat Hollywoodhunkar som Tom Cruise och Matthew McConaughey.

Men nu finns det bara en man i hennes liv

?

Vi träffas i en hotellträdgård i Cannes. Penélope Cruz och Pedro Almodóvar kom dit med ”Att återvända”, som vann flera priser i festivalen. Det är den tredje filmen hon gör med den spanske mästerregissören. Och fler ska det bli.

– För Pedro gör jag allt, jag har inga problem med att kissa på film, säger Penélope till Aftonbladet.

Han kommenterar hennes utseende så här:

”De ögonen! Hennes hals, hennes skuldror, hennes bröst! Penélope har en av filmvärldens mest spektakulära urringningar.”

I ”Att återvända” låter han också kameran vila en lång stund i den urringningen när han filmar Penélope Cruz uppifrån när hon diskar en kniv. En bild som blandar humor med spänning. Cruz rollfigur är mera matmamma än sexsymbol.

– Jag tränade mig att diska extra mycket före inspelningen, säger Penélope Cruz. Och jag tog matlagningskurser. Jag har inte lagat mat på flera år.

Skådespelerskan säger att Almodóvar ser saker i henne som hon själv inte visste om.

– Ja, han ser på mig och vet vad jag tänker. Jag känner hans energi och han känner min. Våra själar är sammankopplade och har varit från första dagen vi sågs. Jag älskar det.

Vi pratar engelska. Hon säger ”I lövv dat” med sitt charmiga spanska uttal.

Penélope Cruz har gjort filmer på fyra språk. Många på engelska, några på italienska och franska. Men hon säger att det går bäst att skådespela på sitt modersmål som i ”Att återvända”.

– Det är lättare att hitta rollfigurens själ på spanska. På engelska krävs många fler timmars arbete. Det är klart att jag är mer bekväm på spanska, men det går bättre och bättre på engelska.

Vilken av dina filmer på engelska har varit mest lärorik?

– Jag har lärt mig av alla amerikanska, även av dem jag inte är så nöjd med.

Penélope Cruz var länge tillsammans med Tom Cruise.

Du fick mycket uppmärksamhet i USA på grund av ditt förhållande med en berömd man?

– När jag var 16–17 gjorde jag ”Ät mig!” med Bigas Lunas och den blev en stor succé. Och ”Belle epoque” var en framgång. Jag fick vänja mig vid kändisskapet som väldigt ung och då var det förvirrande. En del berömde mycket och andra skällde. Jag lärde mig snart att man inte kunde bry sig om varken det ena eller andra. Sedan började jag arbeta utomlands, och det var ingen skillnad med USA.

I över ett år var hon tillsammans med Matthew McConaughey. De möttes vid inspelningen av ”Sahara”. I juni i år skickade de ut ett gemensamt pressmeddelande där de berättade att de gjort slut på grund av jobbet och att de ständigt filmar på olika platser.

– Folk vet att jag inte pratar om mitt privatliv, säger Penélope Cruz när vi ses.

I nya ”Att återvända” lever hennes rollfigur Raimunda med en arbetslös slarver som på fyllan blir attraherad av Raimundas tonårsdotter. Dotterns reaktion sätter igång en kedja av spänning, spöken och humor.

Raimunda är en passionerad sydeuropeisk mamma, sådana som Anna Magnani och Sophia Loren spelade förr.

– Man vet aldrig vad som behövs för en roll, säger Penélope Cruz. I den här filmen är hon sensuell. Vi tittade på Sophia Loren och andra lika moderliga som min rollfigur. Jag kollade Lorens sätt att gå, flyttade energin ner till höfterna.

Hon pratar engagerat om det lustfyllda i att arbeta med Pedro Almodóvar, men också hur svårt det kan vara med de starka känslorna i rollen. Tårar och rädsla.

– Det bästa är att försöka känna vad karaktären känner, inte försöka hitta på några egna sorgliga minnen, säger Penélope Cruz. Det gäller att vara på rätt plats och hamna i känslorna. När arbetsdagen är slut är jag som en zombie. Min mamma blir så rädd när jag kommer hem efter inspelningen och är vit som ett spöke.

– Därför måste jag ta mer tid att andas mellan filmer. Jag vill ha fler sådana här roller som Raimunda, men de är utmattande.

I ”Att återvända” skyddar hon sin dotter efter en svår händelse. Och behöver stöd av sin egen mamma som varit död i flera år. Det är starka känslor i filmen.

– Jag var outhärdlig i två veckor efter inspelningen, det var så svårt att släppa Raimunda, säger Penélope Cruz. En chock. Det är den mest extrema upplevelse jag haft, att inte vilja stänga av en rollfigur.

Hon har tagit med sig sin egen mamma och några släktingar till festivalen på Rivieran.

– De har kul, men blir oroliga för min hälsa. De ser hur mycket vi arbetar. Mamma frågar om jag ätit och hur mycket jag sover.

För en mamma är även en 32-årig filmstjärna en liten dotter som måste tas om hand.

Penélope Cruz säger att hon lever mycket nära sin familj.

– Min syster, mamma och jag är en stark trio. Vi är väldigt passionerade, väldigt lika. Vår lillebror är ofta med oss och säger att han tycker det är för många kvinnor. Men han åker på semester med oss i stället för sina vänner så han gillar oss nog.

Systern är också dansare och skådespelare som Penélope. Vad gör din bror?

– Han är 21 år gammal och en fantastisk musiker. Han har fått kontrakt med ett skivbolag i Miami, och skrivit alla låtarna till sitt första album själv. Första singeln ”Tu manera” gick upp på Billboards världsmusiklista. ”Cosas que contar” är min favoritskiva och det säger jag inte bara för att han är min bror.

Penélope Cruz utbildade sig till dansare men gick från baletten till rockvideo och tv-program.

I ”Att återvända” finns en fantastisk scen där hennes rollfigur sjunger titelspåret ”Volver”.

– Men det är inte jag som sjunger på riktigt, jag mimar. Jag skulle gärna träna för att spela musikal, öva mig mer på dans och sång. Men jag har inte fått chansen ännu.

Hon har däremot startat ett eget produktionsbolag för att kunna göra de filmer hon vill.

– Jag bildade det för att köpa rättigheterna till en bok som jag älskar, ”Indian passion”. Jag kanske ska köpa fler filmrättigheter, men jag tar en i taget. Vi ska spela in i Indien. Jag har alltid velat filma där. Jag har länge känt en stark samhörighet med Indien.

– Jag varit i Calcutta två gånger. Och Madras, säger Penélope Cruz. Det kändes som om jag varit där förr. Jag mötte många visa människor, folk som inte hade något men lärde oss mycket. Jag mötte Moder Theresa där och arbetade som volontär hos henne.

Penélopes eget produktionsbolag heter ”88”. Hon har också de siffrorna tatuerade på ankeln ser jag när vi sitter där i trädgården.

Varför det namnet?

– Åtta är mitt lyckotal.

Den som vill se en annan sida av Penélope Cruz kan kolla västernfilmen ”Bandidas”, som nyligen kom på dvd i Sverige. Hon spelar en fattig kvinna i Mexico som möter mer förmögna Salma Hayek. Först slåss de, men sedan blir de partner som rånare.

”Bandidas” är regisserad av norrmännen Joachim Roenning och Espen Sandberg.

Hur var den norska upplevelsen?

– Det var kul. De blev två goda vänner. Vi hade väldigt roligt under inspelningen. Jag tycker om att arbeta med Salma, hon är en av mina bästa vänner.

När vi pratar har Penélope Cruz en kamera i famnen. Ingen digital, utan en gammaldags rejäl Leica. I Cannes ställer hon ut en del fotografier hon tagit.

– Ja, jag har precis köpt den här kameran. Jag gillar att ta bilder och ska försöka utveckla mig som fotograf.

Dansare som blev skådespelare som blivit producent och nu fotograf. Vi lär få se många sidor av Penélope Cruz.

Sex filmer med Penélope Cruz

Jens Peterson