Relationer

”Jag var så naiv”

RELATIONER

Linda Haglund – 25 år efter dopingskandalen

Hon är fortfarande Sveriges snabbaste kvinna på 100 och 200 meter.

Sprinterstjärnan Linda Haglund, en av de berömda 56:orna, fick sin dröm krossad av en dopingskandal.

Nu är hon aktuell med sin nya bok om att få balans i livet.

Det händer ofta att folk frågar om hon fortfarande springer.

– Kan du tänka dig, skrattar Linda Haglund, det var 25 år sedan nu, men folk ser mig fortfarande som sprinter-Linda. Och visst, det är ju egentligen inte så konstigt med tanke på vilket fokus det var på mig då.

Det svartvita fotografiet på 56:orna är klassiskt. Björn Borg på ena sidan med axellångt hår och händerna i fickorna, Ingemar Stenmark i rutig skjorta, Frank Andersson med skjortan uppknäppt långt ner på bröstet och Linda Haglund med ett blygt leende och stort lockigt hår. Alla unga, extremt begåvade energiknippen, fyllda av 60-talets positiva tänkande och kärlek till idrotten. De utstrålade samma självklara beslutsamhet att erövra världen som Stefan Holm, Anja Pärson eller Carolina Klüft i dag.

Ett kraftpaket

Vi vet hur det gick för Björn, Ingemar och Frank. Men Linda? Jo, många kommer ihåg dopingskandalen. Presskonferensen då en förtvivlad 25-åring satt med huvudet begravt i händerna och axlarna uppdragna, och förklarade sig för ett enormt pressuppbåd.

På hennes förslag har vi stämt träff på anrika Tyresö slott. Precis på utsatt tid svänger hennes röda bil upp på parkeringen. Linda Haglund är fortfarande en person som syns. Hon utstrålar en självklar säkerhet, med lila skinnkappa och matchande boots, djup solbränna och håret uppsatt i en hästsvans. Fortfarande ett kraftpaket.

– Visst är det fint här? säger hon entusiastiskt när vi går upp mot slottet. Jag har åkt hit i alla år och promenerat, fiskat abborre och rensat tankarna. Ett andningshål när livet snurrar fort.

Ger ut bok

Linda är aktuell med sin första bok: ”Lindas må bra bok”. I den tipsar hon om andningsövningar, yoga, mat och träning, hur man tar hand om både kropp och själ.

Lite förvånande, många hade hoppats på en självbiografi.

– Jag har fått många förfrågningar om att skriva min biografi, men det har inte känts aktuellt. Jag vill visa att det finns andra sidor av mig, än idrotten. Jag är pedagog (lärare och tränare), och jag har en förbaskat kreativ ådra. Jag har skrivit och målat sedan jag var liten, säger hon.

I skolan var hon alltid snabbast. Skolmästerskap ledde till större tävlingar och plötsligt befann Linda sig i en snabb framgångsspiral. 14 år gammal (1970), debuterade hon i landslaget. Året efter tävlade Linda som yngsta deltagare på EM i Helsingfors. Året efter det tävlade hon på OS i München.

Sedan kom vinsterna.

Blev folkkär

Samma år som Linda utsågs till ”Årets idrottskvinna” (1978) tog hon EM-silver i Prag och satte svenskt rekord i 60, 100 och 200 meter. Svenskarna jublade, Linda blev folkkär och tränade allt hårdare för att möta upp kraven.

Den 10 oktober 1981 slog dopingnyheten ner som en bomb i idrotts-Sverige. Under SM-tävlingarna i Skövde testade Linda positivt för anabola steroider.

Enligt henne var det tränaren Pertti Helin som lurat henne.

– Jag var naiv! Jag hade tränat för samma person under åtta år och litade fullt på honom. Jag trodde att han gav mig vitaminer. Naturligtvis var jag oskyldig.

Hon minns fortfarande ögonblicket när hon blev avstängd från all tävling, i ett och ett halvt år.

– Det var 19 gubbar runt ett bord som skulle avgöra min framtid. Där stod jag, en ung kvinna och kände som att någon drog bort mattan under mina fötter. Det var en otroligt svår, traumatisk tid.

Blev du bitter?

– Jag ville så desperat gärna tillbaka, och gjorde några försök, men hjärtat i idrotten hade försvunnit. Jag funderade på om det var läge att bli bitter. Men nej.

Flyttade till USA

I stället flyttade Linda till Los Angeles för att börja om från ruta ett. Hon pluggade på UCLA och jobbade i hälsobranschen, på Jenny Craig Weight Loss Center. Linda gifte sig med en amerikansk fotbollsspelare (de är skilda nu).

I USA fick hon många kontakter inom konstnärsvärlden, bland annat den finska skulptören Eino. Det var via honom hon träffade hollywoodstjärnan Al Pacino på en privat middagsbjudning.

– Jag kände inte igen honom! Vi kom väldigt bra överens, pratade om idrott, hundar och Einos konst. Jag frågade vad han jobbade med och han svarade ”i filmbranschen”. När han åkt i väg berättade min vän vem det var. Gud vad pinsamt! (Skratt).

Gillar kläder

När längtan efter familj och vänner blev för stor återvände Linda till Skandinavien. Först bodde hon ett år i Danmark och flyttade sedan tillbaka till Tyresö. Hon har arbetat som lärare i flera år, föreläsare, konstnär och skribent. Och nu senast som modell för klädkedjan Axelssons.

– Jag gillar verkligen kläder, särskilt snygga skinnjackor, kostymer och höga klackar. Powerkläder! Men jag känner mig lika bekväm i gummistövlar när jag är ute med hunden.

Du fyllde 50 i somras. Hur kändes det?

– Konstigt! Man inser att nu har jag levt halva livet och jag kommer inte att bli yngre. Samtidigt finns det så många härliga kvinnor över 50, som Tina Turner eller Lill-Babs. Lill-Babs är urhäftig!

Vad tänker du när du ser tillbaka?

– Att jag har haft och HAR ett otroligt spännande liv! Jag har mött så många människor. Det har varit svåra, svarta stunder. Men jag har lärt mig av dem och gått vidare.

Har du fortfarande kontakt med de andra 56:orna?

–Thomas (Wassberg) har jag telefonkontakt med. Jag och Ingemar sms:ar, och ibland ses vi på idrottsevenemang. Men Björn och Frank hörs jag inte med.

Är singel

Linda lever idag som singel och trivs bra med det.

– Om jag saknar att ha någon? Nja, jag har ett stort kontaktnät av vänner och släkt, så det är bra som det är. Men om jag skulle träffa någon så uppskattar jag humor, ärlighet och förmågan att leva i nuet.

Och barn?

– Jag har inga egna barn, men sju gudbarn! Jag älskar att umgås med barn, jag är ju lärare.

Du har skrivit din första bok. Vad blir nästa projekt?

– Jag vill skriva en barnbok eller roman som tar plats i Idrotts-Sverige. Om en kvinnlig idrottare bakom kulisserna. Det kommer inte att handla om mig, men den ska baseras på mina erfarenheter.

Fakta: Linda Haglund

Foto: Börje Thuresson

Senast köpta...

5 favoriter

Hanna Radtke

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer