Utbränd eller bara trött?

RELATIONER

Terapeuten Madeleine Åsbrink svarade på läsarnas frågor

Madeleine Åsbrink säger: Hej! Jag är redo för första frågan!
Moderator säger: Då kör vi igång!
madde säger: Hur ska man göra för att intala sig själv att man inte behöver vara så duktig hela tiden?
Madeleine Åsbrink säger: Hej Madde. Man behöver lära sig nya tankebanor och agera efter dem. De gamla värderingarna säger att det är bra att vara duktig och vinsten är att man blir omtyckt, bekräftad osv. Att bryta mönster kräver arbete och du behöver berätta för dig själv att det är lika bra att tänka på sig själv och vila som att vara duktig och sedan följa det. Det kommer att vara jobbigt till att börja med och troligtvis kommer rädslor upp om att inte bli omtyckt, bekräftd osv. Lycka till!
Stefan säger: Drabbas kvinnor mer än män av den här åkomman? Jag tycker att pressen på oss killar också är stor, vi måste ju vara stora och starka och händiga men ändå känsliga och kunna laga mat etc etc
Madeleine Åsbrink säger: Hej Stefan, Jag har träffat många män som har precis samma problem som alla kvinnor som beskrivs i artikelserien. Vad statistiken säger beträffande om det är fler kvinnor än män som drabbas vet jag inte. Jag vill gärna se det som ett allmänmänskligt problem och inte som ett specifikt kvinnoproblem. Så om du själv upplever press behöver du fundera på vilka värderingar som styr ditt liv och kanske välja att låta nya värderingar ta över.
Alexandra säger: Hej Madeleine! Min mamma jobbar hela tiden, hon kan inte säga nej till extra jobb för att hon säger att hon behöver pengarna, men vi har det inte dåligt ställt. Har du något tips på hur jag ska få henne att jobba mindre? Mvh Alexandra
Madeleine Åsbrink säger: Hej Alexandra! Det är svårt att få andra att må bättre. Den enda person som vi egentligen kan ansvara för och ändra på är oss själva. Du kan berätta för din mammam om din oro, men det är hon som måste komma till insikt om hur hon lever och vad hon behöver ändra på för att må bättre. Det finns alltid en vinst med det sätt vi lever på även om det inte är hälsosamt för oss själva. En vinst med att springa och göra mycket är att man slipper känna så mycket. En annan vinst är att man ofta får bekräftelse från andra.
Emma säger: Jag har på kort period varit väldigt nära att svimma vid 2 tillfällen. Kan detta bero på stress?
Madeleine Åsbrink säger: Hej Emma. Det kan det absolut göra! Men det finns givetvis andra orsaker som också kan ligga bakom. Jag skulle rekommendera dig att först gå och kolla att det inte är något fysiskt problem. Om det inte är det, så bör du se över din livssituation och fundera på hur den påverkar dig och din hälsa.
Greta säger: Hjärnan krymper av stress! Rent fysiskt, alltså?
Madeleine Åsbrink säger: Hej Greta. Jag läste om det i tidningen ja. Jag vet inte så mycket mer om det. Men jag vet stressar gör kroppen sig förberedd på att vi ska slåss för våra liv. Det klarar vi av emellanåt om det finns tid för vila och återhämtning därefter så att stresshormonerna kan förbrännas. Om inte har vi en konstant för hög stressnivå, med alldeles för många stresshormoner i kroppen som påverkar oss på så många oliak sätt.
trött säger: Går det att skaffa sig mer ork utan att vila? Jag orkar knappt med vardagen, men vill inte bli sjukförklarad.
Madeleine Åsbrink säger: Hej Trött. Det låter som om du kört hårt mycket länge om du knappt orkar med vardagen. När det har gått långt behöver vi oftast en längre tid av vila och återhämtning. Om du inte vill sjukförklara dig så kan du börja med att dra ned så mycket som det bara går. Fundera också på om det finns andra orsaker till din trötthet såsom relationer eller andra problem som ligger där och tar energi 24 h om dygnet. Det är vad jag kallar en inre stress och genom att ta bort sådana stressfaktorer kan man få tillbaka mycket energi på kort tid.
sandra säger: hejsan! Jag stressar jämt å ständigt. Även fast ja vet själv att ja inte behöver vara stressad just för stunden så är ja de inombords. De svider ofta i magen, typ som att man har ett sår som blöder, å ja har ofta sura uppstötningar.. tror du att de kan vara magsår? Jag är bara 19 år..
Madeleine Åsbrink säger: Hej Sandra. Bäst att kolla hos läkaren om du har magsår. Det behöver inte vara det. Det låter som om du har mycket inre stress, dvs att det är du själv som ställer höga krav på dig själv och kör hårt med dig. När man är 19 år borde pressen inte vara så stor så att man känner sig stressad hela tiden. Du kanske behöver lära dig att vara snäll mot dig själv och känna att du duger precis som du är.
Felicia säger: Jag är född på 70-talet och man talar ofta om att vår generation har höga krav på oss själva. Min undran är hur våra mammor gjorde, dom klarade ju ofta att både jobba och ha ett perfekt hem. Många av mina kompisar jag hade när jag var liten hade föräldrar som yrkesarbetade båda två, men de hade iallafall inte sånt kaos som vi har här hemma ibland.
Madeleine Åsbrink säger: Hej Felicia. Jag, det är ju så att vi lär oss av våra föräldrar. Min undran är också hur man klarar av att yrkesarbeta heltid, ha ett perfekt hem och ta hand om barn. Det är en omöjlig ekvation. Om man har sett sina föräldrar klara av detta så tror man kanske att man måste göra likadant. Men det behöver man kanske inte. Det kanske är bättre att dra ned på något i livet så att man har tid att njuta av livet. Att tjäna pengar och köpa massa prylar brukar inte leda till någon större lycka.
Anna-Karin säger: Hej Madeleine. Hur vet man när man är utbränd och inte bara trött?
Madeleine Åsbrink säger: Hej Anna-Karin. När man bara är trött blir man pigg av en eller några nätters sömn. Om man är utbränd så kan man inte återhämta sig på en helg eller under några veckors semester. Tvärtom kanske man känner sig ännu tröttare eller blir sjuk när man slappnar av.
Sofia säger: Hej Madeleine. Jag har just brutit ihop av stress och börjat gå i terapi och har familj, vänner och jobb som stödjer mig. Men vad ska jag göra åt att jag fortfarande mår dåligt av att hålla upp en fasad när jag möter folk jag känner. Jag vill inte att de ska tro att "men hon såg ju ut att vara glad och må bra, hon fabulerar säkert". Ska jag behöva låtsas SE UT att må sämre än jag gör?
Madeleine Åsbrink säger: Hej jag ser inte hela frågan. Vad mår du fortfarande dåligt av?
Moderator säger: Vi tar en ny så länge..
SUSEN säger: Finns det nåt man kan dricka/äta för att lugna sig?
Madeleine Åsbrink säger: Hej Susen. Det finns lugnande teer. Omedvetet kan man också lugna sig genom att äta för mycket och kanske ta till alkohol. Men det är inte att rekommendera. Det bästa är att hitta andra sätt att slappna av på. Det finns avslappningsskivor. Yoga, qigong och meditationer är bra. Motion, skogspromenader fungerar bra. Prova och se vad som passar dig.
Emmy säger: Hej. För någon vecka sen, hade jag otroligt ont i mina käkar, kunde knappt öppna munnen och äta. och vi hade jätte mkt i skolan just den veckan. Kan de onda i käkarna bero på stress ?
Moderator säger: Nästa fråga blir den sista!
Madeleine Åsbrink säger: Hej Emmy, Det är ett tecken på stress. När vi har för mycket att klara av biter vi ihop käkarna. Det brukar också vara ett tecken på att man håller tillbaka sina känslor och inte berättar för andra hur man egentligen mår.
dana säger: hejsan Madeleine, jag är 17 år gammal och har svårt för att sova på nätterna , vad skall man göra åt det problemet? :( tacksam för svar!
Madeleine Åsbrink säger: Hej Dana. Att inte kunna sova är jättejobbigt eftersom det snabbt bryter ner oss. Prioritet nummer ett är att se till att sömnen börjar fungera snarast. Praktiska tips, Varva ner innan du ska sova, motionera under dagen, drick inte kaffe, använd sovrummet bara till att sova i, använd en insomningsskiva som får dig att slappna av. Du kan också köpa valeriana receptfritt på hälsokosten. Men det finns också en annan bakomliggande orsak till ditt sömnproblem. Vad det är vet inte jag? Det behöver du fundera på och sedan ta itu med så att det problemet försvinner från ditt liv. Här kanske du behöver hjälp?
Moderator säger: Tack för alla bra frågor och tack Madeleine för alla bra svar! God Jul alla!