Var rädd om knoppen!

Publicerad:
Uppdaterad:

Hitta hjälmen som passar din stil

Foto: Kerstin Ericsson

Cykelhjälmen. Kallad töntig, frisyrförstörare och ful. Numera är den ett komplement till din alldeles egna personliga stil. Ett livsviktigt komplement!

Att barn använder cykelhjälm är numera en självklarhet och dessutom en lag och allt fler vuxna börjar nu inse vikten av att skydda skallen. Men hur ska hjälmen se ut? Ska man gå på utseende och stil eller på funktion och minsta möjliga luftmotstånd?

Det gäller att hitta sin stil, och det finns massor att välja på.

- Från Konsumentverkets sida vill vi i det här sammanhanget hellre tala om hjälm när man cyklar än om cykelhjälm. Hjälmar som ridhjälm, inlineshjälm och skidhjälm ger exempelvis ett fullgott skydd även när man cyklar, säger Lotten Strindberg, avdelningsdirektör vid Konsumentverket.

Vilken stil är du?

Den coole

Många kör på streetstyle-stuket med en inlines/skateboardhjälm. Passar den som inte vill bli för vuxen och som hoppas på cred från kidsen.

Foto: Sportab.se

Den uttrycksfulle

En hjälm med möster, här med dödskalletryck. Här kan man verkligen ta ut svängarna och göra cykelrundan ännu mer personlig. Passar den konstnärlige, den uttrycksfulle och den politiskt aktive.

Foto: sportab.se

Den sportiga

Den "snabba" hjälmen. Sportig stil, gärna metallicfärgat med många lufthål. Passar den som tycker att fart är viktigt och som blir irriterad av folk som går. Även för cykelbud.

Foto: sportab.se

Fashionistan

För en äkta fashionista så är det ju bara svart som gäller. Självklart gäller det också hjälmen. Eftersom lack funkar bra i vår så är det passande med blänkande plast.

Foto: sportab.se

Den hurtiga

Röd är en härligt ärtig färg som drar tankarna till en glad och hurtig mormor. Passar alla positiva människor men används med fördel av dom som vill vara lite tokigt käcka.

Foto: sportab.se

Den trendkänslige

Hjälm som inte direkt är en hjälm, mer en skärm som man sätter på sin hjälm för att vara lite speciell. Används självklart av den som vill vara först med det senaste och tekniknörden kompletterar den med ett bluetooth-headset i örat.

Foto: sportab.se

Den ordentliga

En hjälm utan lufthål för maximalt skydd. För den försiktige cyklisten som vill vara säker på att skallen håller sig intakt, erftersom "det är ju därför jag har hjälm".

Foto: Sportab.se

Den udda

Enligt Konsumentverket kan man lika gärna använda en ridhjälm som cykelhjälm. Passar den som vill gå sin egen väg och sticka ut från mängden.

Foto: Vägverket

Nina Johansson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN