Grattis Victoria – så här blev du smartast

avStefan Holm

Förstfödda smartare än sina syskon

Foto: MATTIAS CARLSSON
Intelligent dotter Kronprinsessan Victoria skojar med pappa kungen. Victoria har troligen fått mer kvalitetstid med föräldrarna som som barn och därför blivit smartare än sina yngre syskon, enligt en färsk undersökning.

LONDON. Grattis, kronprinsessan Victoria och alla andra förstfödda.

Ni är i regel smartare än era syskon.

Förklaringen: 3 000 timmar mer kvalitetstid med föräldrarna.

Alla föräldrar försöker ge sina barn lika mycket uppmärksamhet och kärlek. Det är en sund och naturlig inställning – men det fungerar inte i praktiken eftersom förstagångsföräldrar har mer tid för familjeliv.

I genomsnitt får den förstfödde, från 4 till 14 års ålder, 125 dagar mer kvalitetstid än sitt yngsta syskon.

Mindre tid med föräldrarna

De yngre barnen, visar en amerikansk undersökning, får inte bara mindre tid med föräldrarna. I stället för att ägna den åt givande aktiviteter tillbringas allt fler timmar framför dumburken.

– Som förälder stöttar man sina barn från början till slut, men det kan ligga något i det. Man kanske blir slappare med andra barnet, släpper på normerna, blir mer lössläppt, säger tvåbarnspappan Martin Timell, 50.

Tv-profilen ingår själv i en syskonskara på fyra. Han har två äldre systrar, Lena och Ann-Sofie, och lillebrorsan Anders.

”Fick jonglera med knivar”

– Det första barnet fick inte göra någonting, det andra fick jonglera med knivar. Första barnet blir ju lite av en försökskanin. I dag krävs körkort på allt utom att skaffa barn. Jag tycker ändå att vår generation umgås mer med våra barn än vad våra föräldrar gjorde med oss. Glappet har blivit så mycket mindre på bara en generation, säger Martin Timell.

Enligt studien leder skillnaderna i uppmärksamhet till att de förstfödda lyckas bättre i skolan, på intelligenstest och i regel hittar mer högavlönade arbeten. De är med andra ord smartare än sina syskon.

Går bäst för de äldsta

– Under en längre tid har vi känt till att de äldsta barnen når bäst resultat. Slutsatserna kring kvalitetstiden är en av förklaringarna, säger Joseph Price, ekonomiprofessor vid Brigham Young University.

Resultatet, som redovisas i tidskriften Journal of Human Resources, stärks av en studie genomförd vid Essex universitet.

ARTIKELN HANDLAR OM