Familjerelationer

”Betala till dig själv först”

Av: 

Malin Wollin

RELATIONER

Malin Wollins bästa spartips

Jag fattar inte varför folk är så fattiga i januari. Innan jul köper man visserligen en massa julklappar, men man köper ju å andra sidan ingenting till sig själv och man har inte tid att göra shite, eftersom granar ska huggas och julkort ska postas innan det där datumet som man aldrig håller reda på. Inget fika på stan, inget bio, ingenting av någonting. Vad gör folk av sina pengar? Och dessutom; fick man inga julklappspengar?

Januari är min fetaste månad skulle jag tro. Men det kan ju också bero på att jag drar allt från sparkontot. Jag lägger fyra- femtusen på julklappar och tycker ändå att; ”way jag har inte gjort av med någonting! Men varför är mitt sparkonto tomt?” Hål i huvudet och hål i kontot.

Mitt allra bästa spartips ska du få alldeles gratis av mig här och nu: Stanna hemma. Titta på TV, mys med te, surfa på nätet, idka samlag. Åk inte in till stan. Och om du handlar på konsum; köp inte tidningar. Om jag skulle få reda på den exakta siffran hur mycket alla tidningar har kostat mig skulle jag kasta mig handlöst på ett vasst föremål.

Om jag åker in till stan kommer jag hem utan en spänn kvar. Jag har ingen som helst koll på pengar. Därför sitter jag i karantän 340 dagar om året.

Mitt näst bästa tips är att ta med rester till lunch. Lunch ute innehåller bara salt och fett och gör dig fattig.

Ett tredje tips är att se till att ditt crap blir någon annas överköp. Visst finns det något längst in i klädkammaren som kan säljas på blocket?

Jag skickade Joachim med tio kassar utrensade kläder till insamlingen; vidriga reafynd, noppiga bebisbodysar och töntiga gravidkläder. Vi tjänade förvisso inte en enda krona med det var som ett mentalt samlag att se de fyllda Coopkassarna försvinna i horisonten.

Nu är det flera år sedan jag tittade på Oprah, men då och då hade hon pengaprogram då hon bjöd in par med käss ekonomi och en nedlåtande expert som radade upp hur mycket familjens fika hade kostat på ett år. Detta var pengaporr på högsta nivå. Många gånger gick programmet under rubriken ”How to be a millionaire” eller något i den stilen. Jag minns inte exakt hur man skulle göra för att bli miljonär, men ett tips bär jag med mig. Betala till dig själv först. Detta går ut på att det första du gör när du får lön är att lägga undan pengar i sparande. Notera att detta ska göras innan du betalar räkningar.

Varje månad när lönen kommer in lägger jag undan en summa i fonder och så ropar jag högt ut i luften ”PAY YOURSELF FIRST”

Sedan ägnar jag resten av månaden åt att ångra att jag inte lade undan pengarna innan jag visste hur mycket jag skulle behöva att leva på. Men det är ju en helt annan sak.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer