”De borde heta Amningstjatet”

avTerri Herrera Eriksson

Terri Herrera ser likheter mellan Amningshjälpen och Doris i ”Hitta Nemo”

Terri Herrera Eriksson.

Innan jag blev mamma trodde jag att det svåraste skulle vara vaknätter och barnsjukdomar.

Jag hade fel. Vaknätterna har varit ytterst få och de flesta barnsjukdomar vaccinerar man mot.

Det svåra var att lära sig att hantera den märkliga omgivningen.

Jag har mött allt från föräldrar som tokskryter med sin förlossning utan smärtlindring och butiksbiträden som inte vill sälja blå galonbyxor till min dotter (”Nej, men hon är ju TJEJ!”) till barnmorskor som har jublat när de har förstått att jag har ammat mina barn länge. ”Vilken duktig mamma du är! Och så är de ju så trygga fina barn också.”

Sånt har varit väldigt svårt att förhålla sig till.

Och mellan raderna har jag hört tydligt vad entusiasterna tycker om de inte alls duktiga mammorna som ger upp efter bara några månader och får otrygga barn.

Jo, mina barn är fina. Men jag är övertygad om att det inte har någonting med amningen att göra.

Faktum är att det fortfarande inte finns någon entydig forskning som visar att barn blir mer smarta, trygga eller ens friska om de ammas länge. Det är nämligen svårt att isolera företeelsen. Hur ska ett forskarlag kunna slå fast att en harmonisk åttaåring som har kunnat läsa i tre år har fått de egenskaperna just på grund av amningen? Det kan ju lika gärna bero på genetik eller på att hon har vuxit upp med underbara grannar som har ställt upp i vått och torrt och övat på bokstäver i tidig ålder.

Ändå upprepar Amningshjälpen mantrat ”Fortsätt amma, fortsätt amma!” oavsett vad man ber om för råd – på samma sätt som Doris i Nemo envist trallar ”Fortsätt simma, fortsätt simma!”.

– Hej, jag har ingen mjölk.

– Fortsätt amma. Och ge absolut ingen ersättning.

– Hej, jag har återkommande problem med bröstböld och behöver sluta amma.

– Fortsätt amma!

– Hej, jag ska resa bort på konferens i fyra dagar och behöver vara borta från min åttamånaders bebis. Hur tycker ni vi ska lägga upp det? Det kanske är bra att sluta amma nu ändå – han äter mest vanlig mat utom på nätterna.

– Nejdå, fortsätt amma. Din son kanske kan följa med dig på resan?

Vad är det för hjälp? Jag och kompisen enades för flera år sen om att de borde byta namn till Amningstjatet. Idag är jag ännu mer övertygad om att vi hade rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM