”Bara att hänga på”

avJohanna Klaasen

Lena och Mikloz gillar den nya trenden – kärlekslåsen

Foto: STEFAN JERREVÅNG
(BRO)KLAFFAR Nyckeln till deras kärlek ligger på Mälarens botten, men Mikloz och Lena gillar den kinesiska trenden – liksom alla de andra kärleksparen som hängt på låset på Västerbron i Stockholm.

Kärlekslåsen har fått fäste på Sveriges broar.

Traditionen kommer från öst och sägs bringa evig kärlek till älskande par.

– Det är bara att hänga på, säger Lena Dur Högnelid, 49, som tillsammans med maken Mikloz var först ut att hänga ett lås på Västerbron i Stockholm.

Foto: Stefan Jerrevång

Enligt legenden i Kina ska par som kedjar fast ett lås på en bro och sedan slänger nyckeln i vattnet belönas med evig kärlek.

I dag är det en trendig ritual i bland annat Italien, Ungern, Sydkorea och USA.

Lena Dur Högnelid och maken Mikloz Dur Fläckman, 52, fick idén efter att Mikloz varit i Riga och sett låsen hänga i klasar på en bro. 12 januari i år bestämde de sig för att hänga upp det första låset på Västerbron.

”Speciell känsla”

– Det var romantiskt, pirrigt och väldigt stämningsfullt. Vi var ensamma på bron och det var en speciell känsla att se nyckeln singla ned mot vattnet. Varje gång jag passerar bron blir jag påmind om Mikloz och vår kärlek, säger Lena Dur Högnelid.

Sedan dess har allt fler lås dykt upp längs broräcket.

– Just nu är det nog 22 eller 23 lås, men jag tror att det kommer bli en ketchupeffekt, säger Lena Dur Högnelid.

Förbjöds i Rom

Vid Roms äldsta bro, Ponte Milvio, utfärdade borgmästaren tidigare ett förbud mot kärlekslåsen efter att en gatlykta kollapsat av tyngden från tusentals lås. I den amerikanska delstaten Nevada har man däremot slagit mynt av trenden genom att öppna ett kärlekscentrum.

Lena Dur Högnelid är stolt:

– Det här är en folkrörelse och en manifestation för kärleken som vem som helst kan delta i. Det enda som kostar är hänglåset.