Stödsamtal kan ge färre vårdnadstvister

Av: Helena Utter

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

”Makalösa föräldrar” har undersökt vad som ligger bakom flest tvister

Det är obearbetade känslor som ligger bakom de allra flesta konflikterna mellan frånskilda föräldrar.

Det visar en enkät som föreningen Makalösa föräldrar gjort.

– På sätt och vis är det ett positivt resultat. För det betyder att man kan göra något åt det innan det går så långt som till en vårdnadstvist, säger Helene Sigfridsson, föreningens generalsekreterare.

Enkätundersökningen har gjorts bland föreningen Makalösa föräldrars medlemmar samt bland besökarna på föreningens webbplats. Målet var att undersöka hur många separerade föräldrar som har konflikter – och vad de beror på.

– Det är överraskande många som upplever att de har en konflikt med den andra föräldern, säger Helene Sigfridsson.

Hon trodde att det skulle vara praktiska orsaker – som var barnen ska bo – som skulle toppa listan över orsaker till osämja. Istället angav en majoritet att det var obearbetade känslor.

– Det är en relationsfråga, om känslor som fortfarande finns mellan två personer som en gång levt tillsammans. Man kan känna sig sviken, bitter eller arg.

Önskar mer stöd

Och det, menar Helene Sigfridsson, är ändå hoppfullt. För det innebär att man kan göra något åt problemet.

– Det finns verkligen människor som kan hjälpa till med den här typen av problem. Hade de allra flesta velat att barnen ska kunna vara skrivna på två olika adresser, ja, då hade det varit ett jättekrångligt problem för det måste lösas med att man ändrar lagar och regler, säger hon.

För att lösa de kommunikationsproblem som bottnar i relationen mellan de två föräldrarna önskar hon att det fanns mer stöd från samhällets sida.

– Det vet vi sedan tidigare att det inte finns så mycket stöd för det här. Familjerätten behöver mer resurser. Och de behöver också fler metoder för konfliktlösning för det vet vi sedan tidigare att många är inte så nöjda med den hjälp de får där, säger Helene Sigfridsson.

”Bara förlorare i juridisk process”

Dessutom, påpekar hon, att familjerådgivningen upplever så stort tryck att de i Stockholm tvingats höja avgiften för att korta köerna.

– Det bekräftar ju att samhället helst vill slippa lösa det här problemet.

Helst skulle hon se att föräldrar som håller på att separera erbjuds stödsamtal.

– Det är lättare att vara saklig när det finns andra personer där. Det skulle ge föräldrar ett utrymme att lösa sina konflikter och bestämma hur de ska ha det.

Det viktigaste är att lösa konflikter innan de går så långt som till rättsliga tvister.

– Det blir bara värre och kostar samhället än mer pengar. Och på en juridisk process finns bara förlorare, säger Helene Sigfridsson.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN